Video | Prețul Corect – Săbii laser, speedere și LED-uri

Pentru acestă ediție m-am gândit să fac pe contabilul intergalactic pentru una dintre cele mai populare și mai scumpe francize de film – Star Wars. Ca de obicei, în partea a doua vorbim despre ceva mai accesibil, ceva ce ai și tu, cu siguranță, în casă. Un bec. Mai nou, LED. Adică, Light Emitting Diode, o diodă emiţătoare de lumină.

Săbii laser, arme de distrugere în masă, speudo-motociclete zburătoare și multe altele. Toate aceste accesorii și jucării futuriste fac deliciul publicului, ori de câte ori apar pe marile ecrane. Pentru fani, dar și pentru curioși în general, m-am gândit să pun pe tavă costurile de producție. Evident că toate calculele au fost făcute prin analogie cu echipamente deja existente pentru că, nu-i așa, nu există nici o națiune care să dispună de vreo stea a morții, ori de săbii laser. Machete s-au mai văzut și s-au mai făcut, dar puține funcționează aidoma celor din film, așa că a fost nevoie să improvizăm și să aproximăm.

Cât despre LED-uri, acestea au revoluționat lumea tehnologică odată cu apariția lor. Nu doar că sunt mult, mult mai eficiente și mai rezistente în timp, dar sunt și prietenoase cu natura. Studiile arată că aproximativ 30% din lumina produsă de iluminatul stradal clasic este reflectată în spațiu și creează o „ceață electrică“ ce ne împriedică să vedem cerul înstelat, mai ales în zonele metropolitane. Mai exact, vorbim despre poluare luminoasă. Însă, odată cu introducerea LED-urilor, această problemă începe să dispară, deoarece lumina furnizată de ele este curată la nivelul solului și garantează aceeași siguranță fără a genera poluare luminoasă. De aici vine și diferența de preț dintre cele două tipuri de becuri. 

Te las să te bucuri de analiza mea ceva mai detaliată, în clipul de mai jos. May the light and force be with you!