Povestea din spatele unui blended whisky

Consumul mondial de whisky are la bază sortimentul denumit blended scotch sau blended whisky/whiskey.  El este cel care generează cifrele uriașe și tot el este cel care a născut din vâltoarea alambicurilor brand-uri recunoscute universal precum: Johnnie Walker, Ballantine’s, Teacher’s, Chivas Regal, The Famous Grouse, Justerini & Brooks, Cutty Sark, Jameson, Bushmills, Tullamore Dew, White & Mackay, Black & White și lista ar putea continua încă vreo zece sau douăzeci de rânduri.

Dacă vorbim despre brand-urile scoțiene atunci blended scotch-ul este un amestec de minim 30-40 de alte whisky-uri de tip single malt de la diverși producători, la care se adaugă și single grain în proporții ce variază între 30% și 60%. Cu cât mai mult single grain în compoziție, cu atât whisky-ul e mai aspru și mai greu de băut. De menționat este faptul că dacă amesteci doar single malt de la mai multe distilerii, vei obține un produs care poate fi denumit vatted malt și nu neapărat blended malt.

Blended scotch-ul este prins în capcana propriului său succes. Whisky-ul este atât de bine vândut încât cantitățile necesare pentru oricare din brand-urile enumerate mai sus nu pot fi produse într-o singură distilerie respectând rețetele și rigorile legii scoțiene. Soluția a fost contractarea de produse distilate de la mai mulți producători. Nici abordarea aceasta nu s-a dovedit viabilă, cererea fiind mult prea mare. Atunci irlandezul Aeneus Coffey a inventat la finele secolului al XIX-lea alambicul cu distilare continuă în care nu se folosește orz malțificat ci orice fel de cereală. Rezultatul este grain whisky, un produs la scară industrială ale cărui caracteristici nu influențează restul amestecului. Exact ceea ce-și doreau îmbuteliatorii de blended scotch.

Astăzi Scoția exportă patruzeci de sticle de whisky în fiecare secundă, adică de trei ori mai mult decât rivalii americani și irlandezi luați la un loc și cu toate acestea mai au în depozite peste douăzeci de milioane de butoaie care așteaptă la învechit.

Ca orice whisky și blended scotch-ul trebuie să fie învechit minim trei ani în butoaie de stejar. Dacă pe una din sticlele achiziționate nu găsești o cifră care să-ți comunice vârsta, atunci acel blended scotch are minim trei ani vechime. În cazul în care ai cumpărat un blend pe care scrie că are 12 ani, fii sigur că toate cele 30-40 de ingrediente au minim aceeași vechime, chiar și grain whisky-ul din compoziție.

Așadar, vârsta unui blend este dată de cel mai tânăr whisky din compoziția sa. Scottish Whisky Associattion veghează cu un ochi de șoim ca lucrurile să se întâmple astfel, pentru că gestionează un business de 4.3 miliarde £ anual.

Blended scotch-ul are mereu același gust. Dacă unul sau mai multe single malt-uri din componența unui blend își modifică din caracteristici de la un an la altul, atunci rețeta este compromisă. Drept urmare de-a lungul ultimilor 250 de ani, distileriile au fost obligate să mențină același standard și aceleași caracteristici pentru marea parte a distilatului pe care-l produc. Turn-over-ul unui astfel de business este asigurat de garanția că unul sau altul din producătorii și îmbuteliatorii de blended whisky achiziționează marea parte a producției unei distilerii. Fiți siguri că Johnnie Walker Black Label sau Chivas Regal 12 Years Old a avut gustul de astăzi și acum 22 de ani și îl vor avea și peste 17 ani. Succesul lor se datorează tocmai faptului că de zeci de ani rețeta și deci gustul și aromele produselor lor nu s-au modificat niciodată.

whisky

Iată motivul pentru care ar trebui să privim cu alți ochi un blended whisky, un distilat care de fapt adună în conținutul său nu doar priceperea și măiestria unui master blender (creatorul whisky-ului) care știe să amestece aromele, ci ca pe un produs care moștenește și care a generat secole de artizanat și experiență în domeniul distilării alcoolului din cereale. Crearea unui blended whisky rămâne în cele din urmă o artă pe care nu mulți sunt cei ce o stăpânesc, dar de care ne putem bucura responsabil cu toți.

Așa că înainte să adaugi energizant sau cine știe ce băutură pe bază de cola în blended scotch-ul tău, în loc să-l bei sec sau cu puțină apă adăugată, amintește-ți că niște scoțieni harnici munceau acum trei sau poate mai mult de 12 ani să dea naștere poveștii care se află în paharul tău.

Foto: Ovidiu Tăbăcaru