Terasele și restaurantele din Portul Tomis

Cuvântul port mă duce cu gândul la acel loc industrial unde containerele cu marfă stau aliniate ca niște piese de domino. Totuși, în orașe precum Nisa, Monte Carlo sau Monaco, portul este locul unde te plimbi, mănânci și petreci seri de vacanță de neuitat.

Însă nu întotdeauna trebuie să mergi în străinătate ca să te bucuri de atmosfera din port. În Constanța, Portul Turistic Tomis reușește să construiască cu brio atmosfera locurilor amintite mai sus care sunt sinonime cu luxul. Am găsit aici un aer special și unic. Păi, nu mai bine îl vizităm și pe al nostru. Căci se poate face și turism românesc.

Pe vremuri, în Portul Tomis se făcea negoț cu mirodenii, piei de animale, cărbune și pește, culturile întâlnindu-se astfel într-un amestec care s-a cimentat de-a lungul timpului. Astăzi, Constanța, este cel mai bogat oraș din punct de vedere etnic din România. Tătarii, turcii și bulgarii, alături de români, sunt doar câțiva din oamenii pe care îi vei întâlni în oraș. Iar portul turistic arată clar influența acestor etnii prin restaurantele așezate la marginea falezei.

Unde să mănânci în port?

Unul din restaurantele cu specific lipovenesc unde ne-am bucurat de salata de icre și de midiile tocmai desprinse de pe stabilopozi a fost Lottka. Desigur, nu este singurul restaurant apreciat din port. Sesiunile de live cooking de la Aqua by The Sea nu trebuie ratate iar selecția de vinuri a celor de la Marina Bay este cea mai bună din port. Dacă vrei doar să bei un cocktail ar trebui să încerci terasa frumoasă a celor de la Bacaro. Să nu uităm de restaurantul de referință din port: Manarola.

Prețurile?

Deși la prima vedere prețurile par egale am răsfoit meniul celor mai populare restaurante din port și iată la ce să vă așteptați.

Porția de midii

Manarola – 32 lei

Bacaro – 26 lei

Reyna –

Lottka – 28 lei

Lamal – 33 lei

Borș pescăresc

Bacaro – 13 lei

Manarola – 12 lei

Reyna- 12 lei

Lottka- 13 lei

Lamal – 14 lei

Vin/sticla

Bacaro – 70 lei

Manarola – 100 lei

Reyna – 60 lei

Lottka – 70 lei

Lamal – 119 lei

Desert

Lottka – Sufle de vanilie cu ciocolată – 12 lei

Bacaro – Tiramisu 15 lei

Lamal – tort, cheescake și șerbeturi – 19 lei

Cum ajungi în Portul Tomis?

Dacă nu ai fost până acum în port, te anunț că poți ajunge destul de ușor. Din centrul istoric cobori pe jos înspre țărm, cinci minute de mers pe jos. De la Cazino vei face în jur de opt minute (pe jos) iar dacă vrei să ajungi cu mașina este o șosea care duce chiar lângă port, în parcare. Dacă vrei să stai la soare nu îți face griji. Cea mai apropiată plajă este la fix cinci minute de mers pe jos.

Te invit să facem o plimbare prin Portul Tomis și desigur la o porție de midii cum numai aici găsești.