Plăți instant între bănci: tranzacții interbancare în câteva secunde

Suntem într-o perioadă în care serviciile de internet banking și mobile banking ne permit să realizăm diverse operațiuni și tranzacții în numai câteva secunde, iar fintech-uri precum Revolut ușurează și mai mult transferurile personale de bani între prieteni.

Cu toate acestea, există în continuare un anumit tip de tranzacții care, în anumite situații, pot fi finaizate chiar și a doua zi. Este vorba, desigur, despre tranzacțiile care prin care transferi bani unei persoane care lucrează cu altă bancă.

Într-o astfel de situație, dacă inițiezi tranzacția după orele prânzului, transferul efectiv al banilor se realizează în dimineața zilei următoare. În plus, dacă tranzacția este inițiată vineri după-amiază, banii ajung în cont abia luni, iar în cazul sărbătorilor legale, abia în următoarea zi lucrătoare.

Serviciul Plăți Instant

Acest dezavantaj major legat de transferul efectiv al banilor începe însă să dispară, întrucât pe piața din România a fost lansat în luna aprilie serviciul Plăți Instant.

Serviciul Plăți Instant permite efectuarea unei tranzacții între bănci în numai 10 secunde, indiferent de zi și de oră, inclusiv în timpul weekendului și al sărbătorilor. Singura condiție este ca suma transferată să fie mai mică de 50.000 de lei.

Noul serviciu a fost dezvoltat de Transfond, o companie de servicii financiare controlată de Banca Națională a României (BNR) și alte 25 de bănci comerciale care se ocupă cu procesarea tranzacțiilor bancare, cu excepția celor efectuate cu cardul. Astfel, plățile între bănci efectuate prin Plăți Instant sunt procesate de Transfond, iar decontarea banilor este finalizata de BNR.

Primele bănci înrolate în Plăți Instant

Pentru moment, doar două bănci au aderat la noul serviciu, și anume Banca Transilvania și CEC. Cu alte cuvinte, în prezent, doar tranzacțiile efectuate între Banca Transilvania și CEC sunt realizate în numai 10 secunde.

Oficial, reprezentanții Transfond anticipează că, în timp, toate băncile din România vor utiliza serviciul Plăți Instant. “Este de așteptat ca toate băncile să adere la acest serviciu, devenind accesibil astfel tuturor clienților bancari din România”, precizează oficialii Transfond într-un comunicat de presă.

Pe canale mai puțin oficiale, reprezentanții Transfond admit indirect că va mai trece o bună perioadă de timp până la înrolarea tuturor băncilor în sistem. Astfel, pe parcursul acestui an vor mai adera la serviciul Plăți Instant trei bănci, dintre care cea mai importantă este BCR. Se anticipează că BCR va oferi Plăți Instant începând din luna septembrie sau octombrie, în timp ce celelalte două bănci care vor adera au o cotă de piață redusă.

Totuși, întrucât BCR și Banca Transilvania sunt cele mai mare bănci din România în funcție de activele deținute, este de așteptat ca și celelalte bănci mari din țara noastră să facă pasul spre Plăți Instant.

Concluzii

Plăți Instant este probabil cel mai important serviciu bancar care a apărut în ultima perioadă, întrucât îți permite să primești bani de la clienții unei alte bănci într-un interval de numai 10 secunde. Acest serviciu nu se va putea aplica atunci când cumperi o mașină sau o casă, întrucât limita unei tranzacții este stabilită la 50.000 de lei, însă va fi util în numeroase alte situații. Câteva exemple: atunci când un magazin așteaptă primirea banilor pentru a expedia o comandă sau atunci când vrei să trimiți imediat bani unui prieten care lucrează cu o altă bancă.

Noul serviciu se adaugă la directiva europeană PSD2, care va permite, pe lângă multe altele, să înlocuiești cardul bancar cu telefonul mobil pentru aproape orice tranzacție.

Practic, cu aceste servicii, serviciile bancare din România vor fi mai bune și mai eficiente, semn că băncile încep să simtă concurența reală a fintech-urilor precum Revolut, N26 sau Monzo, dintre care ultimele două nu sunt (încă) prezente pe piața din România.