Perseverance ajunge pe Marte!

Imaginează-ți o excursie de 480 000 000 km cu o viteză de peste 70.000 km/h, o călătorie de 7 luni care se termină peste doar câteva zile. Vorbesc despre roverul Perseverance care mai are foarte puțin și asolizează pe planeta Marte. 

https://youtu.be/hdtgwTRX2_g
 

Misiunea roverului este să găsească dovada vieții anterioare, fie prin semne chimice directe, fie organice în compoziția chimică a rocilor. Acest rover face parte dintr-o misiune mai amplă care are scopul să aducă înapoi pe pământ mostre de sol de pe Marte.

A existat un proces de trei ani care a implicat întreaga comunitate globală a lui Marte și cercetătorii științei planetare pentru a afla care este cel mai potrivit loc unde să trimită acest rover. Au ales craterul numit Jezero.

Jezero are o deltă frumoasă, păstrată dintr-un râu antic care se revărsa în acel crater și depunea sedimente. Este o listă foarte scurtă de locuri din sistemul solar care îndeplinesc aceste condiții, iar Jezero este unul dintre acele locuri. 

Perseverance cară pe spatele lui un mini elicopter, sau drona, numită Ingenuity, care are ca scop să experimenteze dacă se poate zbura sau nu în atmosfera Planetei Roșii. 

Asta este într-adevăr o provocare deoarece condițiile de zbor pe Marte sunt total diferite față de cele de pe Pământ iar dacă aceasta misiune are succes, vom putea trece în palmaresul omenirii prima decolare și primul zbor în atmosfera altei planete.