Patru parfumuri pentru sezonul rece

Îndată ce frunzele încep să cadă galbene pe asfalt, noi începem să ne adaptăm hainele în funcție de gradele tot mai zgârcite din termometru, alegem culorile ca să ne asortăm cu nuanțele de gutui coapte ale naturii care merge la culcare și, tot în acord cu miresmele tomnatice, ar trebui să ne alegem și parfumurile. Pare intuitiv faptul că și aromele trebuie adaptate sezonului, ca orice alt accesoriu de eleganță pe care-l ai în dotare. Ultra-conservatorii însă tind să poarte același tip de parfum indiferent de anotimp. Totuși, până și ei bănuiesc vag că unele parfumuri sunt potrivite doar anumitor sezoane. Există parfumuri pentru toamnă și de iarnă, la fel cum există parfumuri pentru primăvară și vară. De pildă, vara odicoloanele trebuie să fie proaspete, ușor aromate, dar și pline de energie. În schimb, iarna se asortează ideal cu miresmele sobre, intense și grele. Foarte potrivite pentru sezonul rece sunt parfumurile cu arome de pământ, de lemn, de piele, de scorțișoară sau de lemn. Orice ingrediente dulci sunt admise, cu singura condiție să nu depășească nivelul unei aluzii olfactive. Pentru un miros dulce, dar și masculin, combinația de chihlimbar, lemn și piele mi se pare rețeta perfectă.

Reguli pentru alegerea parfumului

Unele mirosuri sunt destinate să declanșeze dispoziții sezoniere, astfel încât cele mai potrivite arome mi se par cele specifice acelei perioade. Vara, mirosurile florale și fresh din natură se potrivesc perfect și parfumurilor din flacon. La polul opus, în sezonul rece cred că sunt cele mai potrivite parfumurile unde predomină mirosul de lemn și de piele, cele ce duc cu gândul la natura moartă, sau cele unde nota dominantă este scorțișoara, condiment ce amintește de cozonacii bunicii. Asemenea degustării de băuturi fine, și evaluarea unui parfum se face după niște reguli. Iată trei dintre ele:

  • Când miroși un parfum pentru sezoanele reci, lasă esența să se așeze pe piele vreme de aproximativ trei-cinci minute, ca să îi simți întreaga splendoare. Aromele parfumurilor de toamnă-iarnă sunt ceva mai grele, iar notele înalte se dezvoltă mai greu.
  • Dacă vrei ca notele de top să rămână intacte și să fie cât mai persistente, evită să-ți freci încheieturile sau orice altă zonă dată cu parfum.
  • În cazul în care ți-a plăcut foarte mult brandul folosit de un prieten și îl vrei și tu, ține cont de faptul că același parfum poate mirosi diferit pe două persoane, în funcție de Ph-ul și de mirosul specific al fiecărui individ în parte.

Arome de toamnă

Înainte să îți alegi un parfum pentru sezonul rece, trebuie să știi care sunt cele mai importante arome și, mai ales, cum sunt caracterizate.

Note lemnoase

Aromele de pământ se dovedesc de obicei o alegere excelentă pentru perioadele reci și sunt caracterizate prin tonuri de pământ. Ingredientele pentru astfel de arome includ în mod frecvent patchouli, lemn de santal, mahon sau cedru.

Note orientale

Pentru cei care preferă mirosurile puternice, cu siguranță aromele Orientului devin prima alegere. Parfumurile de la Răsărit sunt de obicei grele, puternice și completate cu arome fine de rășini asiatice, de mosc, cu flori de lux și vanilie dulce. Aceste tipuri de parfumuri sunt alegerea ideală pentru ocaziile speciale și pentru evenimentele de seară din perioadele reci.

Note fructate

Aceste tipuri de parfumuri pot fi descrise drept „picante și proaspete“. Deși fructele sunt specifice sezonului cald, parfumurile cu arome de fructe sunt în general potrivite pentru vremea rece. Miresmele de cidru și de scorțișoară duc cu gândul la deserturi sărbătorești în spatele ferestrelor cu flori de gheață, iar din acest motiv ele mi se par ideale pentru sezonul cu vin fiert, cozonaci și deserturi cu fructe din compot.

Cele mai bune patru parfumuri pentru sezoanele reci:

#1: Calvin Klein Eternity Night:

Un clasic atunci când vine vorba de parfumurile de iarnă este amestecul de boabe de ronka și piper roz de la Calvin.

#2: Issey Miyake Nuit D’Issey:

Pentru septembrie-octombrie, amestecul de piele, arome picante și tonuri subtile de lemn mi se pare adevăratul vis al unei nopți pasionale de toamnă.

#3: Armani Code:

parfumuri armani code

Pentru cei care preferă parfumurile mai fresh, dar picante în același timp, clasicul Armani Code reprezintă formula distincției și a tinereții perene.

#4: Gucci Envy:

parfumuri gucci envy men

„Vreau atenție! Merit atenție!“ –  Asta pare să strige din toți rărunchii acest parfum, strident atât prin nume, cât și prin arome. Amestecul de iasomie, piper roz și bujor nu știu dacă va stârni invidia, dar cu siguranță te va face să miroși ca un domn de primă clasă.