Nobel. Fabricat în România

Avem un motiv uriaş de mândrie! Dintr-un copil născut în România, o mamă învăţătoare şi un tată inginer, s-a născut un premiant Nobel. Pentru chimie. Ştefan Hell, venit pe lume în judeţul Arad şi stabilit acum în Germania, a fost recompensat, împreună cu doi savanţi americani, pentru dezvoltarea unui microscop care ajută la tratarea cancerului. Împarte cu colegii lui faima şi premiul de aproape un milion de euro. Impresionant şi dătător de optimism este că savantul vorbeşte sincer şi recunoscător despre primii 16 ani de viaţă trăiţi în România. Spune că educaţia primită la şcolile de aici i-a deschis curiozitatea şi plăcerea de a descoperi ştiinţa.

Un ministru al Educaţiei interesat de misiunea lui ar putea trage concluzii folositoare.

Să îi lăsăm însă pe politicieni şi să aflăm cine este românul care ne face memorabil anul 2014. Ştefan Hell s-a născut în 1962 în judeţul Arad, în satul de pe atunci Sântana, un loc pe care spune că nu îl va uita niciodată. A învăţat la Timişoara, la acelaşi liceu unde a fost elevă o altă câştigătoare a Nobelului, Herta Muller. După clasa a noua, s-a mutat în Germania împreună cu familia şi a început drumul spre glorie. A terminat cursurile unei Universităţi nemţeşti de excepţie, Heidelberg, şi a devenit doctor în fizică primind cel mai bun calificativ, summa cum laude. Recunoaşterea calităţilor sale l-a dus la conducerea unui institut pentru chimie biofizică şi al Centrului German de Cercetare a Cancerului.

Nobelul pe care l-a câştigat este tot ce îi lipsea. A primit până acum 19 premii şi distincţii de la academii de prestigiu din Europa de Vest. Nu a fost uitat nici de România, care i-a oferit două titluri de Doctor Honoris Causa. Iar Academia Română l-a făcut membru de onoare. După toate aceste distincţii, Ştefan Hell nu uită de unde a plecat. Vorbeşte bine româneşte. Are de gând să îşi viziteze ţara natală. Şi ne transmite tuturor că succesul e în mâinile noastre…