Netflix și alternativele românești. Tu cu cine ții?

Vă plac serialele? Sunt sigur că da. Cel puțin vouă, generației care aprinde laptopul înaintea televizorului. Eu am uitat deja unde am pus telecomanda celui din urmă. Odihnească-se în pace! Nu, TV-ul nu a murit. Am renunțat eu la el.

Astăzi vorbim despre Netflix. E fresh, e aici, și e pe bani. Dacă nu știi ce e Netflix află că e tatăl lui Voyo, Seenow, HBOGO și a altor servicii cu plată de vizionat filme și seriale. Știu că tu nu folosești, e mai ieftin să iei materialele de pe site-urile ”cu reduceri”, în traducere liberă, Torrente. Și nu ești singurul, chiar și ai mei știu ce sunt Torrentele. Și pe bună dreptate. Îți explic imediat de ce.

NETFLIX

Netflix

Este un serviciu cu plată unde poți viziona online filme și seriale. Hai să vedem ce oferă.

Funcționează aproape pe orice dispozitiv care se conectează la internet. Laptop, telefon mobil, tabletă, SmartTV (majoritatea au aplicație pentru acesta) playere dedicate, playere Blu-Ray sau console de gaming Xbox și Play Station.

Aplicația este cea mai simplă dintre toate. Ai un cont de utilizator și până la patru profiluri diferite, în funcție de abonament. Sortarea filmelor este foarte sugestivă, căutarea la fel. În plus, modalitatea de a-ți crea cont e și ea la fel de simplă, Selectezi abonamentul și bagi datele cardului. Atât.

Nu aștepți mai mult de câteva secunde să se încarce filmul și îl rezumă de unde ai pus pauză, de pe oricare din device-uri. Îl oprești de pe laptop sau TV pentru că trebuie să pleci de acasă și reiei serialul pe drum. Exact de unde ai rămas.

Ai acces la aproape 250 de seriale de calitate. Știi tu, acelea despre care vorbești la birou în fiecare zi. Exemple clare sunt Suits, Hannibal, Orange is the new black. Filmele sunt în jur de 800 la număr și sunt filme de top, adică cele care au fost în cinema recent și pe care nu ai apucat să le vezi pentru că erai la birou, vorbind de seriale.

E cel mai scump, un lucru de altfel normal. Serialele și filmele populare costă mai mult. Ai la dispoziție trei abonamente, opt, zece și 12 Euro pe lună. Ai acces la 1, 2 și respectiv 4 dispozitive la care te poți uita simultan. Calitatea crește odată cu valoarea abonamentului. Abia la zece euro ai calitate HD și la 12 euro, 4K (UHD). Oricum, mai mult de opt seriale și patru clipuri de prezentare la rezoluție 4K nu ai momentan.

CUM ÎȚI FACI CONT?

Foarte simplu, urmărește clipul de mai jos. Trebuie să ai doar portofelul la îndemână pentru a introduce datele cardului.

Poți folosi contul tău și în afara țării, iar în funcție de țara în care te uiți, vei avea acces la mai mult conținut video.

SEE NOW

SeeNow

Funcționează pe aproape orice terminale, mai puțin consolele de gaming și playerele Blu-Ray dedicate. Acestea din urmă sunt însă atât de puține încât nici nu mai contează.

Aplicația e greoaie dar o înveți. Să zicem că e doar obișnuință. Așa cum e și cu semnele de circulație.

Pe Seenow găsești maxim o sută de filme de care nu a auzit nimeni. Seriale nu există. Ai în schimb vreo 50 de posturi TV și înregistrări ale unor emisiuni de care au auzit poate doar pensionarii. Nu sunt rău, dar cine se uită la televizor la ora 13:00?

Cât costă? Trei sau patru euro, plus TVA, pe lună, pentru varianta Gold. TV+Filme. E puțin. E cât o cafea bună dar care îți ajunge o lună. Dacă îți faci pe șase luni plătești doar 13 euro. Plus TVA. Dacă vrei să te uiți în afara țării vei avea probleme cu multe dintre materiale. Licența se plătește doar pentru teritoriul României.

VOYO

Voyo

Funcționează decent dar mai e loc de îmbunătățit, mult. Atât la calitatea video a materialelor cât și la serviciul de streaming. Sigur, contează mult viteza de internet a dispozitivului de pe care te uiți.

Aplicația e decentă, nu am prea multe să îi reproșez. Poate doar faptul că se deloghează când vrea ea, și de pe Apple și de pe Android. Voyo stă ceva mai bine la numărul filmelor, multe dar slabe și necunoscute. Seriale? Da, sunt și din acelea. Doar telenovelele românești difuzate la ProTV. Emisiuni și canale TV? Da, doar cele zece care aparțin de ProTV. Este până la urmă platforma lor așa că nu avem de ce să îi judecăm.

Au și o încercare de PayPerView, însă mai bine uiți de ea. Pentru trei euro un film obscur, mai bine îți faci timp de cinema.

HBO GO

HBOGO

Are o aplicație rapidă, curată, însă cam întortocheată. Lipsește o sortare simplă pentru toate filmele. Căutarea merge mai mult când vrea ea iar pe computer/laptop vei primi destul de des, mai ales seara, ecranul cu eroare 404. Probabil îl recunoști din perioada de Black Friday când așa aratau mai toate magazinele online. Au servere slabe și te țin la coadă până când se încarcă filmul la alt utilizator.

HBO este singurul concurent realist al lui Netflix. Ai acces la mai toate filmele care rulează la ei și nu sunt puține. Atenție însă, au o dată de expirare, în funcție de cum e și contractul de difuzare pe TV. La fel e și cu serialele sau emisiunile difuzate de ei. Sunt vreo 100 și din acelea și de aici pot să îți recomand cu căldură Last Week Tonight cu John Oliver și True Detective.

Costă ceva bani. Nu e o știință exactă ci depinde de la cine ai abonamentul de cablu sau internet acasă. Vine sub formă de bonus la unele, sau mai plătețti în plus 2-3 euro atunci când faci un abonament nou. Chiar și unul de voce la Vodafone.

TU CE ALEGI?

Cam asta ar fi întrebarea? Multe voci spun că este scump pentru ce oferă. Altele spun că nu au serialele lor preferate. Alții că îi mai trebuie piper și ceva condimente. Tu ce părere ai? Ce îi lipsește?

Eu aș da cei 12 euro pe lună chiar și pentru patru sau cinci dintre serialele respective. Știu că mă pot uita și eu și încă 2-3 prieteni în același timp, mai ales dacă avem preferințe comune. Îmi place faptul că se încarcă repede și se vede bine. În plus, am obosit parcă să tot caut seriale pe alte site-uri obscure, să caut subtitrare, să o sincronizez cu filmul atunci când nu merge. E mai simplu.