[VIDEO] – Drumul spre o cafea premium

Sunt un om norocos. Atunci când am început să beau cafea, adică acum un an, am țintit sus. Direct la o cafea de calitate. Am sărit etapele ibricului, automatului, nu mai zic a fierbătorului. Nu știu câtă lume știe dar George este pasionat de cafea. Și asta m-a ajutat să învăț repede să apreciez o “cafea scurtă cu puțin lapte”, cum cere el de obicei. Așadar, trecerea mea de la o cafea scurtă la o cană de cafea ar fi ca trecerea de la Iphone la Motorola.

Am o plăcere deosebită să îmi prepar singură cafeaua, dimineața. Mai intensă sau cu iz de Roma. Sau poate cu ceva vanilie. Până și alegerea aromei a devenit un tabiet. Dar care este drumul cafelei până să ajungă într-o capsulă delicată și elegantă? Sau cum să deguști cafeaua pe stiluri diferite de muzică? Am aflat de curând de la workshopul de cafea de la Londra, susținut de experții de la Nespresso. Să vă povestesc pe scurt.

RECOLTAREA

În fiecare an, experții în cafea descoperă și încearcă soiuri cu origini excepționale în țări precum: Brazilia, Columbia, India, Etiopia. Acestea ajung să fie rapid utilizate pentru sortimente speciale și ediții limitate. Arabica, spre exemplu, este un soi de cafea care se cultivă la altitudini mari. Cele mai bune boabe sunt produse în apropiere de ecuator, între 1000-2000 de metri, unde lumina soarelui și nopțile relativ friguroase încetinesc maturizarea. Aceste condiții specifice favorizează creșterea unor boabe dure, aromate. Arabica are un caracter floral sau fructat, puțin acid și cu un conținut scăzut de cafeină. Robusta, în schimb, preferă suprafețe mai joase, între 100-800 de metri altitudine, cu un climat mai cald și umed. Robusta este o cafea mai intensă, cu un conținut de cafeină mai ridicat, de aceea și un gust amar mai puternic. Preferata mea, dimineața.

Recoltarea boabelor se face manual. Și se pare că ăsta este secretul acestei mici capsule de cafea, de cea mai bună calitate. Boabele care sunt prea verzi şi amare, precum şi cele prea coapte care fermentează sunt înlăturate. Se practică și culegerea mecanică însă aceasta este utilizată în plantații mai mari unde suprafața este suficient de nivelată. Cum ar fi în Brazilia.

PROCESAREA CAFELEI

Există trei metode pentru transformarea cireșelor de cafea în boabe, acestea având un impact direct asupra costurilor și calității cafelei: metoda umedă, metoda uscată și semi-uscată. Metoda umedă este însă cea preferată de cei de la Nespresso pentru că intensifică aromele unui soi de cafea și reduce intensitatea gustului amar. Boabele de cafea procesate prin metoda umedă sunt descrise ca fiind “spălate”. Acestea sunt de obicei soiurile Arabica culese manual.

AMESTECAREA /PRĂJIREA/MĂCINAREA

Pasul următor este amestecarea cafelei iar aici este nevoie de foarte multă precizie în ceea ce privește proporțiile. Compoziția cafelei trebuie să țină cont de aromă, calitatea cremei, intensitate și evident gust. Așadar, pocesul este unul destul de dificil. Apoi urmează prăjirea, o etapă importantă în crearea unui sortiment de cafea și măcinarea cafelei proaspete într-o pulbere fină. Cu cât boabele sunt mai fin măcinate, cu atât viteza cu care trece apa prin cafea este mai mică, și cu atât mai corpolentă și mai amară va fi aceasta. În schimb, dacă boabele nu sunt fin măcinate, cafeaua nu va produce complexitatea anumitor arome.

ÎNCAPSULAREA

Este o metodă exclusivă de ambalare a sortimentelor de cafea în capsule din aluminiu sigilate ermetic. Această capsulă oferă închiderea sub presiune necesară pentru a păstra cele aproape 900 de arome ale cafelei proaspăt măcinate timp de 12 luni. Capsula este sigilată ermetic cu folie de aluminiu, aceasta protejând cafeaua proaspăt măcinată împotriva acţiunii aerului, luminii și a umidității.

Ultima oprire este în ceașcă. O miroși, o savurezi. O bei așa cum o preferi. Cu lapte sau fără zahăr, cu un biscuit sau poate în timp ce asculți muzică. Eu am avut ocazia să degust cafeaua, aceeași cafea, pe stiluri diferite de muzică. Și ce să vezi? Are gust diferit. Dar la fel de bun.