VIDEO – MONITORUL LA CARE VISEZ!!

Chiar, de ce sunt atât de scumpe unele monitoare de gaming? Nu e vorba doar despre tehnologie, desigur. Marketing-ul are și el rolul său acolo, mai ales că sunt niște produse nișate. Nu sunt pentru toată lumea, iar gamerii profesioniști chiar investesc în cele mai bune ”scule” pentru gaming. Cele mai bune și cele mai scumpe. Acum, revenind la monitoarele de gaming, există trei componente importante, în ordinea numereleor de pe tricou: timpul de răspuns, ecranul/rezoluția și funcțiile extra. Voi încerca așadar să îți explic de ce la nivel tehnologic, un monitor de gaming cum este acest LG 34GK950-G, un monstru de 34 de inci, cu rezoluție aproape 4K și cu un timp de răspuns de 2 ms la 120 Hz. Tehnic.

Timpul de răspuns este cel mai important dacă îți plac jocurile rapide

First Person Shootere-le de exemplu. Ține cont că la o rezoluție 4K, sau aproape 4K ai nevoie de o placă grafică serioasă, sau poate chiar două, dacă vrei să ajungi la cei 120 Hz pentru care ai nevoie de minimum 120 de cadre pe secundă. Matematica este simplă. Și da, chiar și eu recunosc rapiditatea cu care se mișcă monitorul la această frecvență atunci când mișc mouse-ul pe desktop. E ca și cum te-ai uitat toată viața la clipuri în 25 cadre pe secundă și acum ai trecut la 50. Totul e mai fluid, mai natural.

Ecranul este al doilea element care face diferența

Există trei tipuri de ecrane, IPS, VA și TN. Primul, IPS-ul e folosit în special pentru editare foto/video datorită randării foarte bune a culorilor însă este lent.

TN-ul este pentru gaming. Nu afișează culori atât de bune și nu are nici unghiurile de vizibilitate ale IPS-ului dar pixelii sunt foarte rapizi. Cam toate monitoarele de gaming folosesc un astfel de ecran.

VA-ul este o combinație între cele două, afișează mai bine culorile, este mai rapid și se pare că este și mai ieftin de produs. Are însă niște probleme la capitolul viteză pe care un gamer dedicat le-ar recunoaște imediat.

Ecranul lui LG 34GK950-G este de tip IPS, un Nano-IPS mai precis, care reușește să ofere un timp de răspuns extrem de mic, culori excelente chiar și pentru editare și chiar și un refresh de 120 Hz. Aș zice că au reușit să ”îmblânzească” tehnologia IPS, însă tocmai de aceea va costa mai mult.

Ce funcții extra poate avea un monitor de gaming

Păi, plecăm de la un suport de căști pe piciorul monitorului, posibilitatea de a îl regla în aproape orice unghi vrei, pivotare, rotire, ridicare în înălțime, piciorul ar trebui să știe să facă de toate. Tocmai pentru a îl putea așeza cât mai bine în fața ochilor tăi de gamer. Și le face, chiar pe toate. În plus, meniul este gândit atât de deștept încât e aproape imposibil să te pierzi în el cum faci la alte monitoare. Aproape imposibil, pentru că mai sunt câteva lucruri de optimizat pe acolo. Ah, și are și rotiță ca să navighezi mai ușor printre opțiuni.

Mai adaugă aici conectica variată, HDMI, Display-Port neapărat (doar acesta îți poate aduce mai mult de 120 Hz la o rezoluție 4K de exemplu) și porturi de USB pentru a putea conecta rapid un sitck USB sau un HDD/SSD extern.

Și totuși, de ce costă mult un monitor de gaming bun?

Din toate aceste motive de mai sus, plus marketing și faptul că este un produs nișat. Nu te poți aștepta la performanțe bune într-un joc cu un ”monitor de gaming de 1000 de lei”. Știu că e greu de descris în termeni non-tehnici diferența între un monitor bun și unu slab, dar mă bazez că vei face o astfel de investiție după ce mai citești vreo 4-5 review-uri. Cel puțin.