Cum iau mită 60 de milioane de euro nouă miniştri

Photo by David Becker/Getty Images

Avem miniștri de milioane. Milioane pentru ei, nu pentru noi. Procurorii vor să pună sub acuzare nouă foști miniștri, în cel mai mare dosar de corupție la nivel înalt: EADS-Microsoft. Anchetatorii spun că demnitarii ar fi primit mită peste 60 de milioane de euro în total.

Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Șerban Mihăilescu, Gabriel Sandu, Dan Nica, Daniel Funeriu, Mihai Tănăsescu, Adriana Ticău și Alexandru Athanasiu sunt acuzați de luare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani și trafic de influență. Un contract de peste un miliard de euro, semnat de trei ministere cu cele două companii, cu parafa Secretariatului General al Guvernului României. Miniștrii au luat mită pentru ca firmele să aibă parte de contracte cât mai bănoase.

Exemple din dosarul anchetatorilor:

Dan Nica. Ministru al Comunicațiilor între 2000-2004. A cerut de la Fujitsu Siemens Computers 20 de milioane de dolari. A făcut în așa fel încât sumele plătite de statul român pentru produsele cumpărate de la această firmă să fie cu 50 la sută mai mari decât prețul real.

Sandu Gabriel. Ministru al Comunicațiilor 2008 – 2010. A primit 4.800.000 de euro pentru prelungirea contractului de licențiere Microsoft.

Alexandru Athanasiu. Ministru al Educației 2003-2005. Actual Vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții. 8.200.000 de mii de euro au fost transferați în contul unei rude, din cel al unei firme controlate de unul dintre intermediarii care au participat la licitație.

Direcția Națională Anticorupție a cerut Procurorului General acordul pentru începerea urmăririi penale în cazul celor nouă foști miniștri. Pentru asta, este nevoie ca Parlamentul României și Parlamentul European să accepte ridicarea imunității în cazul unora dintre ei.