Microsoft: Satya Nadella este un Steve Jobs fără păr

Oricât de ciudat ar părea, este adevărul. Satya Nadella, CEO-ul Microsoft este un Steve Jobs care s-a tuns zero.

Are același speech înălțător, extrem de bine pus la punct. Are o atitudine de învingător, un om care se uită discret la ce își dorește lumea și apoi îi solicită la maximum pe angajații săi să livreze. Mai mult, mai bine, mai repede. Dovada o reprezintă însăși produsele anunțate de companie astăzi, 6 octombrie 2015.

Microsoft se transformă rapid într-o companie ce livrează experiențe și nu doar un sistem de operare. Haideți să vă spun și de ce.

Microsoft_Lumia_950_Lumia950XL

Microsoft Lumia 950 & 950 XL

Acestea sunt cele mai performante două telefoane de la Microsoft. Au un ecran AMOLED, o diagonală de 5.2 și respectiv 5.7 inci și o rezoluție de 2560×1440 pixeli fiecare. La fel ca vârfurile de gamă cu Android. Vin cu procesoare de ultimă generație, Qualcomm Snapdragon 810 și respectiv 808. Opt nuclee pentru 950 XL și șase nuclee pentru 950, 3 GB memorie RAM și o singură capacitate de stocare, 32 GB. De ce să complicăm lucrurile cânt poți cumpăra acum un card microSD de 200 GB, sau în viitor unul de 1 TB. Le va suporta pe amândouă.

Camera foto este și ea una dintre cele mai bune de pe piață. Are chiar un buton dedicat pentru foto, așa cum are și seria Xperia de la Sony. Abia aștept să fac o comparație cu celelalt dispozitive însă promite deja foarte mult. 20 Megapixeli, stabilizare optică de imagine și filmare la rezoluție 4K. Ambele au tehnologia PureView pe care am întâlnit-o în trecut la alte dispozitive Lumia, iar camera frontală are 5 Megapixeli.

Telefoanele folosesc două antene pentru o recepție a semnalului GSMi și WiFi mai bună și suportă cele mai noi standarde pentru transmisia wireless.

Bateria are 3300 mAh pentru 950Xl și respectiv 3000 mAh pentru 950, suficient pentru o zi de utilizare intensă, și am să vă spun imediat și ce înseamnă utilizare intensă. Apropo, se încarcă și transferă datele prin USB Type-C.

Microsoft Lumia 950 va avea un preț de 549 dolari iar 950 XL va costa 649 dolari.

Adițional, va exista și un nou model mai ieftin, Lumia 550, cu un preț de 139 dolari.

Microsoft_Display_Dock

Display Dock

La prima vedere pare doar un gadget, de care nu ai neapărată nevoie. Dacă folosești însă laptop-ul doar pentru muzică, filme, navigare web și office atunci poți să îl lași acasă. Acest gadget îl înlocuiește.

Conectezi telefonul la el printr-un cablu USB-C și ai acces la porturi HDMI, Display-Port și 3 conectori USB. Monitor, televizor, proiector, nu mai contează. Poți lucra pe oricare direct de pe telefon. Interfața se transformă într-una de desktop și ai acces la toate aplicațiile de pe telefon, cu interfața de pe desktop.

Tehnologia care face aplicațiile să se transforme în funcție de display-ul pe care sunt afișate se numește Windows Continuum.

Microsoft_Surface_Pro_4

Microsoft Surface Pro 4

Cea mai bună tabletă cu Windows a fost reinventată. Tot de Microsoft. Este mai subțire, doar 8.4 mm grosime, are un ecran mai mare, de 12.3 inci, și este mult mai ușoară, doar 786 grame. Este un PC complet cu Windows 10 Pro ce poate înlocui cu ușurință un laptop.

Dacă vorbim de performanțe atunci trebuie să știți că poate fi echipată cu 3 tipuri de procesoare Intel de generația a 6-a, Core m, Core i5 și i7. Poate fi achiziționată cu 4,8 sau 16 GB memorie RAM și cu stocare SSD de la 128 GB la 1 TB. Sigur, prețul va fi unul pe măsură.

Microsoft spune că este cu 30% mai rapidă ca Surface Pro 3 și cu 50% mai rapidă ca MacBook Air. Probabil variantele cele mai scumpe.

Microsoft Surface Pro 4 are un preț de pornire de 899 dolari pentru versiunea cu 4 GB RAM, 128 GB stocare și intel core m. Cel mai scump ajunge și la 2699 dolari, însă are 1 TB SSD, 16 GB RAM și procesor i7.

Surface Pen

Un alt gadget pentru tabletă este noul Surface Pen. Are o autonomie de 1 an a bateriei, se atașează magnetic de tabletă și are chiar și gumă de șters. Mai exact o suprafață similară ce funcționează ca atare pe tabletă. Sub aceasta se ascunde un buton cu funcții multiple pentru Cortana sau diverse acțiuni pe tabletă.

Vârful acestuia poate fi customizat în funcție de tipul de utilizare, cu diferite grosimi sau niveluri de rigiditate. Asta pentru a fi mai apropiat de un creion, o pensulă, sau o cariocă. Mai mult, are 1024 niveluri de presiune pentru a fi cât mai precis sau artistic posibil.

Surface pro Type Cover

Tastatura a primit și ea niște modificări importante. Are un spațiu mai mare între taste și e mai silențioasă dar în același timp și mai plăcută în utilizare. Cursa tastelor este mai mare, așadar este mai comodă pentru scris. Acum este și iluminată.

Touchpad-ul este cu 40% mai mare iar suprafața din sticlă este mult mai precisă. Vine chiar într-o gamă mai variată de culori, cinci la număr, pentru a se asorta mai bine cu orice ținută.

Surface Pro Docking Station

Da, există și un docking station pentru tabletă, care este compatibil chiar și cu versiunea a 3-a. Se conectează la dispozitiv cu un conector magnetic și are două ieșiri ce suportă semnal 4K fiecare, simultan, 4 porturi USB 3.0 și LAN Gigabit. Poți transforma așadar tableta într-un PC în toată regula, cu toată conectivitatea de care ai nevoie.

Microsoft_Surface_Book

Microsoft Surface Book

Acesta este cel mai neașteptat produs lansat de Microsoft, și probabil cel mai interesant dintre toate. Cel puțin după modul în care a fost prezentat. Este un laptop, aproape laptop, poate tabletă dar nu chiar tabletă. Hai să îi spunem un dispozitiv hibrid. Este primul laptop construit de Microsoft. Și cred că este cel mai ușor laptop din lume la cele 728 de grame pe care le are. E mai ușor decât Surface Pro 4.

Ecranul este de 13.5 inci cu o rezoluție impresionantă de 3000×2000 pixeli și este desigur cu suport Multitouch în 10 puncte. Vă așteptați la altceva? Tastatura este iluminată, touchpad-ul de sticlă, mare, precis și suportă o mulțime de gesturi.

Cât despre performanță, vine cu procesoare intel i5 și i7 din generația a 6-a și cu stocare de la 128 GB la 512 GB. Memoria RAM poate fi de 8 sau de 16 GB.

Conectica este decentă, 2 porturi USB 3.0, nelipsitul cititor de carduri SD și un Display Port cu ieșire la rezoluție 4K.

Tastatura este zic ei foarte bună, de top. Ce trebuie să știți însă este că la anumite modele aceasta include și un procesor grafic dedicat, Nvidia GeForce, pentru mai multă performanțe în programe complexe, sau chiar și jocuri cu cerințe ceva mai reduse. Nu vei putea juca ultimele titluri pe el, însă League Of Legends va rula foarte bine.

La capitolul preț, situația e puțin mai delicată. Pornește de la 1499 dolari pentru un i5 cu 128 GB stocare, și ajunge la 2699 dolari pentru un i7 cu 512 stocare de tip SSD.

Ei spun că ar avea o autonomie de 12 ore. Vom vedea în ce situație, nu îi credem chiar pe cuvânt.

Microsoft_band

Microsoft Band

Nici segmentul gadget-urilor nu a fost neglijat. Și prin gadget-uri mă refer la domeniul wearables. Microsoft Band este un fitness tracket/monitor, care vine cu un ecosistem deschis. Dacă Android și Apple au câte unul, acum și Microsoft are. Doar nu vă așteptați ca Apple Watch sau chiar Android Wear să fie compatibil cu Windows, nu?

Ei bine, Microsoft Band merge cu telefonul pe care îl ai deja, indiferent care ar fi el, un iOS, Android sau Windows Phone. Display AMOLED protejat de Gorilla Glass 3, un mic procesor mobil și ceva memorie RAM împreună cu o mulțime de senzori ca GPS, barometru, monitor pentru raze UV, pedometru și conexiune Bluetooth. Cam asta conține Microsoft Band. Mai mult, îți trimite și toate notificările pe display și îi poți da comenzi sau scrie mesaje cu ajutorul asistentei virtuale Cortana.

Nu este însă foarte ieftină și ajunge la prețul unui smartwatch. 249 dolari va fi prețul de vânzare.

Microsoft_HoloLens_Development_Edition

Microsoft HoloLens

Un alt gadget de interes public, național și internațional este Microsoft HoloLens. Google nu mai face gălăgie cu Glass. E rândul lui Microsoft cu jucăria lui. E totuși ceva diferit, mult mai performant și diferit de ce am vâzut până acum. Combină realitatea virtuală cu cea augmentativă.

Dacă la începutul anului HoloLens era doar un proiect de viitor, acum ai șansa să creezi lumi virtuale și programe pentru el. Bine, nu acum, ci de la începutul anului viitor. Va trebui să scoți din buzunar vreo 3000 de dolari, însă e posibil să merite dacă ești programator.

Satya_Nadella_vs_Steve_Jobs