Mâncatul emoțional sau de ce ronțăi tot timpul

Americanii cheltuiesc 33 de miliarde de dolari anual ca să slăbească. Douăzeci de milioane de femei din Statele Unite au tulburări de alimentație. Douăzeci și cinci la sută din bărbați și cincizeci la sută din femei țin constant regim, și nouă din zece americani care slăbesc ținând regim se îngrașă la loc.

Regimul nu va avea niciodată efect pe termen lung. De ce? Pentru că mai devreme sau mai târziu se va instala fenomenul de yo-yo. Și pentru că mâncarea și greutatea sunt simptomele, nu problemele. Concentrarea pe greutate oferă o distragere comodă și întărită de cultură de la motivele pentru care atât de multă lume mănâncă atunci când nu-i este foame.

Aceste motive, adeseori, sunt mai complexe și profunde decât voința, calcularea caloriilor și exercițiul fizic. Ele au de-a face cu abandonul, lipsa încrederii, lipsa dragostei, abuzul sexual, abuzul fizic sau chiar furia neexprimată. Dar, lăsând deoparte partea polivalentă a psihologiei, alături de cele menționate, în prezent, care credeți că este motivul primar pentru care oamenii optează pentru mâncarea în exces?

Ați ghicit? Este vorba despre mâncatul automat, sau mâncatul emoțional. Cel indus de către o activitate anume, cum ar fi vizionarea unui film, condusul mașinii la drum lung, cititul – și nu de senzația de foame. A mânca oriunde în afară de bucătărie sau sala de mese NU este indicat. Fiindcă, în celelalte cazuri, intervine ancorarea psihologică. Adică, veți asocia vizionarea unui filmul sau statul în trafic cu mâncatul.

Conceptul de „mâncat emoțional” derivă din teoria psihosomatică. Aceasta atestă că acei consumatori emoționali de alimente nu sunt în măsură să diferențieze foamea de starea fiziologică acompaniată de emoții negative.

Vreți să aflați rețeta prin care se învață și se dezvoltă obiceiurile proaste? Mâncați popcorn la cinema. Mâncați în timp ce vă uitați acasă la televizor. Mâncați în timp ce lucrați sau întreprindeți orice altă activitate. Și veți avea cea mai bună prescripție a formării unui obicei prost; veți declanșa ancora psihologică de fiecare dată când filmul va începe. Astfel veți disturba centrul sațietății. De aceea aceste obiceiuri au fost puse în legătură cu îngrășarea.

Deoarece asumarea răspunderii a fost pusă pe pauză, iar pilotul automat a fost activat, in acea clipă deveniți un fel de roboței. Mâncatul devine mecanic. Nu mai sunteți atenți la calitatea alimentului și cu atât mai puțin la cantitatea ingerată. „Ronțăitul” conectat cu o altă cameră sau un serial de televiziune, poate provoca obiceiul de a mânca chiar și atunci când nu vă este foame.

Recomandări? Fiți conștienți și prezenți. Încercați să nu faceți nimic altceva în timp ce mâncați. În felul acesta conștiința despre ceea ce mâncați și cât de mult mâncați va crește. Mâncați încet. Mestecați bine. Savurați fiecare îmbucătură. A mânca este o metaforă a felului în care trăim și este deopotrivă o metaforă a felului în care iubim.