8 lucruri de știut înainte să te apuci de sală

A venit din nou acea perioadă din an în care sălile de fitness se umplu cu dornici de corp bine tonifiat. Însă aceștia sunt mai mult dezorientați decât puși pe treabă. Și este normal. Au testat în iarna asta toți burgerii din oraș. Să stai într-un loc confortabil, să bei o bere și să mănânci o masă cu multe calorii decât ai nevoie, e simplu. Dar la sală sunt atâtea aparate complicate și mai trebuie să te miști de la unul la altul… Și ce face fiecare?!

Dacă ți-ai ales deja sala de fitness și ți-ai făcut abonament ține cont de sfaturile mele pentru cei începători în ale mersului la sală.

1. Înainte să mergi la sală trebuie să știi că nu ai nevoie de cei mai buni pantofi sport, de cele mai scumpe tricouri sau pantaloni. Nu ai nevoie de cele mai sofisticate mănuși sau echipament de citire a pulsului. Ce ai deja e foarte bun. Nu ai destulă experiență să știi ce e bun sau nu, așa că nu arunca cu banii pe fereastră degeaba. Mai ales că “nu pot să merg la sală pentru că nu am adidași buni” este cea mai comună scuză. Îmbracă-te cu ce ai, ai grijă ce mănânci înainte de antrenament și nu uita sticla de apă.

2. Prima dată când mergi la sală, mergi ca la muzeu. Vizitează “exponatele”. Da, nu îți pune în cap să dai trei kg jos de la primul antrenament pentru că nu vei reuși. Mergi și testează fiecare aparat, vezi ce face, fă exerciții cu greutăți mici. Lejer.

3. După primul antrenament de recunoaștere și înainte de al doilea, fă-ți un plan de exerciții în funcție de aparatele pe care le-ai testat. Primele săptămâni poți face exerciții simple, pentru mai multe grupe musculare, cu puține serii și un număr mai mare de repetări.

4. Uită-te la cei din jur, găsește-i pe cei care arată că știu ce fac și “fură-le” exercițiile. Acest sfat este valabil și dacă mergi de câțiva ani la sală. Este demonstrat științific că rutina nu ajută la dezvoltarea musculară așa că este recomandat să încerci întotdeauna ceva nou. Dacă încerci ceva și nu îți place, nu-i nimic. Măcar acum știi.

5. De multe ori “cei mari” din sală sunt înclinați să le dea sfaturi “celor mici”. Dacă se întâmplă asta, ascultă cu mare atenție tot ce îți spun și încearcă să reții. E adevărat că nu tot ce spun ei trebuie luat de bun, dar poți alege ce ți se pare ție mai important.

6. Lasă fițele acasă. Dacă te duci de trei zile la sală și deja faci exerciții cu greutăți mari, te flexezi în oglindă, înseamnă că nu ai înțeles care sunt cele câteva reguli simple ale unui cavaler care merge la sală.

7. Perioada zilei când mergi la sală este foarte importantă. Încearcă să mergi dimineața și seara (nu în aceeași zi) și vezi când îți place mai mult sau dacă ți se potrivește cu programul pe care îl ai în restul zilei. Nu ceda doar pentru că “sunt prea obosit seara să mai merg la sală…“. Motivează-te!

8. Și nu în ultimul rând, Fii perseverent! O dată ce vei intra în rutina mersului la sală nu te vei mai opri așa ușor. Sau cel puțin așa îți urăm.

Dă-ne de veste cum merge antrenamentul. Spune-ne cum te motivezi zilnic să fii în formă.