„Jucăriile” scumpe și rare ale polițiștilor

Machete de mașini, insigne, patch-uri, legitimații de poliție, girofare, stații radio și IMS-uri sau mașini de miliție. Toate într-o formă impecabilă. Ce ne-a impresionat a fost o colecție de peste 400 de machete de mașini de poliție, cu modele din România, Statele Unite, Polonia, Germania și Spania, cu prețuri pornind de la zece euro până la 100 de euro. Culmea, cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai scumpe. De la mașini am trecut la girofar. Și nu unul oarecare ci acela care a luminat pe capota unei mașini de miliție la revoluție. Apoi am dat peste un obiect fascinant și rar la noi în țară. O ștampilă din perioada celui de Al Doilea Război Mondial cu care naziștii îi inscripționau pe evrei în momentul în care ajungeau în lagăre.

Târgul Internațional al Colecționarilor din Ministerele de Interne „IPA-ROCOP 2016”. Aici se întânesc să își expună, vândă sau să schimbe „jucării” scumpe și rare. Sunt oameni nu doar pasionați de meseria lor ci și de obiectele pe care le-au folosit de-a lungul carierei sau încă le mai folosesc. Se întâlnesc, discută, se ajută să obțină obiecte rare, cumpără pentru alții. Au format practic o comunitate.

Dar ca să înțelegeți mai bine cum arată un astfel de eveniment și cu ce fel de obiecte vă puteți delecta privirea, mai ales cei nostalgici, vă invit să urmăriți materialul de mai jos.

Câștigătorul trofeului IPA-ROCOP 2016 este Cocon Alunel.