De la “bomber” la jacheta Harrington

Bomber, jacheta vedetă a iernii trecute, a supraviețuit verii și continuă să fie în tendințe, mai ales acum când sunt permise o varietate de forme, texturi şi culori care să mulţumească orice stil. Pentru că îmi place schimbarea și diversitatea, am ales să pun în cuier jacheta bomber și să aduc în față, spre purtare, jacheta Harrington. Ai văzut-o, ai purtat-o, dar poate nu știai că așa se numește. Da, știu. Istoria ei îți este străină. Facem acum cunoștință cu ea și încercăm să o facem vedetă în 2017.

bracuta_g9_clasic_jacket_elvis_steve_mcqueen_presley_music_history

Modelul original, Baracuta G9, produs în anul 1930 de compania britanică Grenfell este în producție și astăzi. Elvis Presley a purtat în filmul King Creole din 1958 o astfel de jachetă, aducându-i astfel popularitatea dorită. Numele de „Harrington” i se trage de la personajul principal din opera Peyton Place din 1960. Scena în care Rodney Harrington, interpretat de Ryan O’Nea, este decapitat purtând o astfel de jachetă, a rămas în mintea publicului britanic și astfel toți au asociat-o cu personajul schimbându-i numele. Modelul a fost rapid preluat apoi de subculturile mods și skinheads din Marea Britanie, ceea ce a dus la o popularizare în masă.

Poate fi recunoscută foarte ușor după culoarea vișinie, căptușeala în carouri și cei doi nasturi de la baza gâtului. Tipice modelului clasic. Mai poate fi găsită și pe alte culori, cum ar fi camel sau verde, însă nu te aștepta la ceva excentric de la un model clasic englezesc.

Dacă între 1950 și 1980 jacheta a fost purtată cu tricouri, blugi și bocanci de către tinerii rebeli din subculturile mai sus amintite,  jacheta nu mai este printre preferințele tinerilor, aceștia preferând mai degrabă jacheta bomber, de piele sau denim, lăsând modelul Harrington pentru bărbați trecuți de 40 de ani. Aceștia din urmă aleg să asorteze jacheta la ținute casual formate în special din cămașă, pantaloni chinos și pantofi sau ghete.

0002

00040003

Așa cum spuneam, sunt adeptul schimbărilor și îmi place să îmi pun amprenta personală asupra unei ținute, așa că am ales să renunț la cămașă în favoarea unui tricou, iar eșarfa colorată reprezintă amprenta proprie. Poți alege să adaugi un cardigan sau un pulover clasic, iar în locul ghetelor poți alege să porți o pereche de pantofi double-monk sau chiar niște New Balance colorați. Alegerea este a ta.

Am purtat – jachetă și pantaloni – Mark & Spencer, tricou, eșarfă și botine Zara