Învechirea whisky-ului în stil solera

Destul de rare sunt ocaziile când întâlniți pe eticheta unui whisky faptul că acesta a fost învechit după metoda solera. În ultima vreme șansele au început să se diminueze pentru că whisky-urile nu prea mai poartă o declarație a vârstei, dar ce te faci dacă ai cheltuit câteva zeci de euro peste sută și ai luat un astfel de distilat?

În primul rând prezența cuvântului spaniol solera e un semn bun și o dovadă că ai început să ai gusturi mature în domeniul whisky-urilor.

soleraProcedeul solera este luat din industria producătoare de sherry și reprezintă de fapt arta de a amesteca mai multe butoaie de băutură care au vârste diferite. Loturile de butoaie așezate pe vârste se numesc criaderas. Butoaiele cu cel mai vechi conținut se numesc solera, chiar dacă acest lucru va produce și mai multă confuzie.

Un maxim de 35% din cantitatea din butoiul cu cel mai vechi whisky este înlocuită cu un whisky dintr-un butoi mai tânăr cu un an. Cantitatea rămasă liberă în următorul butoi este de asemenea completată din altul și mai tânăr tot cu un an. Și tot așa până se termină loturile, în vreme ce în cel mai tânăr dintre butoaie se va turna, pentru completare, un whisky ce a împlinit vârsta de trei ani.

Spre deosebire de industria vinului unde cel mai tânăr lot numit și sobretabla poate fi vin proaspăt produs, la whisky va fi pus cel mai tânăr distilat care poate purta denumirea de whisky, deci care are minim trei ani.

Ce vârstă are whisky-ul învechit după metoda solera?

Regulile nu s-au schimbat în industrie. Așadar, vârsta ce va fi trecută  pe etichetă este în continuare ce a celui mai tânăr dintre malt-urile folosite la procedeul solera. Dacă folosești butoaie de la 15 la 10 ani în mod descrescător, iar pe cel mai tânăr îl umpli mereu cu whisky de 10 ani, atunci whisky-ul tău de tip solera vat  va avea 10 ani vechime, chiar dacă de fapt conține în ponderea cea mai mică malț de 10 ani.

Acesta este și motivul pentru care un whisky de 15 ani învechit după metoda solera va fi mult mai scump decât un whisky de 15 ani învechit după metoda tradițională, pentru că de fapt ai cumpărat mai mult whisky mai vechi de 15 ani etichetat ca fiind de 15 ani.

Oricum, în goana nebunească după profit a industriei scoțiene  din ultimii ani, procedeul este din ce în ce mai rar folosit, prin urmare dacă dați peste astfel de sortimente, nu ezitați să încercați un astfel de whisky demn de o școală veche a adevăraților master blenders.

Mai multe despre whisky pe Whiskypedia.