Cum ne întreținem încălțămintea de iarnă

Bocancii, ghetele și pantofii din piele ți-au fost și îți sunt în continuare un aliat de nădejde atunci când trebuie să te protejezi de frig. Dacă vrei să îi păstrezi într-o stare cât mai bună și să îi porți încă un sezon trebuie să știi cum să-i îngrijești corect. Zăpada, noroiul și sarea împrăștiată pe străzi afectează serios încălțămintea dacă nu sunt curățate la timp. Așadar, dacă nu vrei să te trezești anul viitor cu bocancii murdari, pielea crăpată și talpa dezlipită, iată câteva sfaturi pe care le recomand cu încredere.

Pielea întoarsă este ceva mai pretențioasă în comparație cu pielea naturală, pielea lăcuită ori cu imitațiile acestora. Acestea au avantajul de-a respinge murdăria și astfel poate fi curățată mai ușor. Nu te ferii să foloseși apă cu puțin săpun. Știu că este mai ușor să le pui apoi la uscat lângă un calorifer sau o altă sursă de căldură, însă aceasta nu este cea mai bună idee. Umpleţi încălţămintea cu ziare pentru că acestea absorb umezeala foarte repede. Șterge dungile de umezeală cu o cârpă înmuiată în oţet, iar urmele de noroi îndepărtează-le după uscare cu o cârpă moale sau o perie. Mai multe sfaturi despre cum să îți îngrijești încălțămintea de piele găsești aici.

Ai mare grijă însă de încălțămintea din piele întoarsă. Dacă se udă sau se murdărește și nu sunt curățate adecvat, acestea se pot strica iremediabil. Mai exact, poți să te gândești la următoarea pereche.

ingrijire_pantofi_cavaleria.ro_stil

  • Folosește soluții pentru protecție

În primul rând este bine să le tratezi împotriva umezelii. Găseși în magazinele de profil, spray-uri și creme cu care îți poți face bocancii impermeabili, fără a dăuna aspectului.

  • Folosește pudra de talc pentru a îndepărta petele lichide

Dacă nu ți-ai tratat încălțările, nu-i nimic. Folosește, fără probleme, puțină pudră de talc pentru a scăpa de pete. Șterge excesul de lichid, aplică puțină pudră și lasă-le peste noaptea. Lichidul va fi absorbit în totalitate iar încălțările tale vor fi uscate și curate.

  • Folosește alcool și oțet pentru petele uscate

Noroiul de pe încălțările din piele întoarsă trebuie lăsat să se usuce, apoi curățat cu o perie, însă nu foarte dură. Dacă încerci să cureți noroiul cât încă este umed nu vei face decât să îl întinzi pe toată suprafața materialului. În cazul în care petele au lăsat urme, îmbibă o cârpă într-un amestec de alcool și oțet și tamponează petele. Nu turna soluția direct pe pată și nu folosi prea mult lichid.

  • Folosește aburul pentru a reîmprospăta materialul

Pielea întoarsă este un material frumos dar și pretențios care își pierde culoarea, forma și textura dacă nu este ținut în condiții optime. Îi poți reda forma și culoarea folosind aburul fierului de călcat. Aceasta se va hidrata și astfel va reveni la forma și culoarea inițială. La fel ca în cazul curățării, răbdarea este cheia. Nu te grăbi să folosești un jet puternic de abur din prima.

  • Folosește puțin ulei pentru a scăpa de scârțiutul tălpilor

Dacă pantofii tăi scot un scârțăit enervant atunci când pășești, primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a scăpa de claxonul de la picioare este să afli de unde vine zgomotul. Calcă apăsat cu vârful pantofului, apoi cu călcâiul. După ce ai descoperit sursa scârțâitului nu trebuie decât să ungi cu puțin ulei sau cremă hidratantă.

CONCLUZIE

Urmează aceste sfaturi pe tot parcursul sezonului rece și mai ales atunci când te hotărăști să pui deoparte încălțările de iarnă. Numai așa le vei menține curate și în bună stare pentru mai mult timp.