Internetul, un moft pentru noi, o corvoadă pentru alții

internet_germania_captura

În cele nouă zile, da, ați citit bine, nouă zile de chin cu internetul din Germania de la IFA 2016 am înțeles un lucru. Suntem norocoși! Nu am pupat pâmântul când am aterizat în România ci am făcut un SpeedTest pe 4G+. Și am zâmbit. Am ajuns acasă.

Îmi place Germania, îmi place Berlin-ul. E frumos, e curat, poți vizita ceva în fiecare săptămână timp de ani buni dacă te stabilești acolo. George deja își face planuri. :) Îi recomand însă ca în acele planuri să includă și o antenă radio cât o clădire, pe care să o îndrepte spre România. Să îi dăm net de aici. Va avea nevoie.

Internetul a devenit un moft pentru noi, e la mintea cocoșului să primești 10 GB gratuiți pe cartelă pre-paid, așa, ca bonus. Sau să îți faci upgrade de la 100 Mbps la Gigabit doar pentru că e 30 de lei în plus. Dar hai să detaliez puțin.

Infrastructură

Noi avem. S-au luptat mulți să tragă cabluri de rețea și fibră optică pentru a livra cea mai mare viteză. Și eu am făcut-o în „tinerețe„. Mufam un cablu de rețea legat la ochi în mai puțin de 15 secunde. Ca mine au fost mulți care și-au făcut rețele private și apoi le-au vândut, de voie, de nevoie, providerilor mari ca RDS, UPC și mulți alții. Așa s-au legat între ele toate blocurile, cartierele și orașele. Toate acestea în timp ce Romtelecom nu se putea decide dacă și cum să folosească rețeaua de telefonie pentru date.

Nemții au procedat exact invers. Au pus la treabă infrastructura de telefonie și așa la ei ADSL-ul e la putere. Merge bine, dacă plătești bine. În rest, operatorii de mobil sunt cei mai căutați. La ei se bat pe oferte complete de telefonie și internet pentru toată familia. Ca să nu mai depinzi de ADSL, care e totuși limitat.

Cu măsură, te rog

Limitarea este cea mai proastă invenție atunci când vine vorba de internet. Înțeleg că trebuie să facă și ei un ban, dar când nu poți să încarci o pagină în mai puțin de un minut e deja exagerat. Am testat net-ul pe unde am apucat: la hotel, la centrul de presă, la hotspot-ul gratuit din colțul străzii. M-am conectat chiar și pe rețeaua vecinilor de la casă… Ce să fac, dacă nu aveau parolă.

Peste tot merge foarte prost pentru că e limitat. La hotel era atât de limitat că nu aveam acces nici măcar la FTP, pentru a trimite clip-urile în România. Pe stradă, netul gratuit era limitat la o viteză atât de mică încă nici nu se încărca Facebook-ul. Unde să mai urci și selfie-ul acela pe care te-ai chinuit să îl faci timp de zece minute. Uite, de pe mobil. Pe EDGE. Mai țineți minte ce înseamnă EDGE? Eu nu l-am mai văzut nici între două dealuri, la țară la bunici.

cel_mai_slab_internet

Și ce vrei să spui?

Bucură-te de internetul tău și folosește-l cât mai mult. La orice. Caută orice vrei și ce nu știi pe Google. Orice întrebare, tehnică sau mai puțin tehnică pe care am primit-o în ultimii 10 ani are un răspuns pe internet. Nu ești singurul care s-a lovit de problema asta, nici primul și nici ultimul. Trebuie doar să cauți.

Nu ai internet pe mobil? De ce? Ți se pare scump? Greșești! E cea mai mică cheltuială și cea care îți va aduce cel mai mult pe viitor!

Copilul tău nu are internet? De ce? Locuiești în Africa? Pune-i internet pe mobil, pe tabletă, acasă, și învață-l să îl folosescă corect nu doar pentru ”gagici și jocuri”. Își poate face cursurile online. Poate învăța de pe YouTube o mulțime de lucruri, din orice domeniu. Își poate construit o rachetă dacă vrea, există tutoriale și pentru asta.

Vizionează cât mai multe clip-uri pe internet, pe YouTube, unde vrei tu. Nu mai aștepta să primești ceva la de la televizor. Uită de el și intră online. Nu te împing decât să consumi informație, în 99% din cazuri, gratuită. Ți-a plăcut ceva? Dă un Like, un Share, și un Subscribe.