India, săraca țară bogată

Cei mai mulți dintre voi ați văzut India doar din filmele indiene. Sunt pline de culoare, cȃntec și dans. Ei bine, voi ȋncerca sӑ conturez imaginea acestei țӑri dintr-un alt unghi, altul decȃt cel reliefat la televizor. Presupun cӑ existӑ persoane care nu cunosc acel punct roșu purtat ȋn frunte de cӑtre femeile din India. El se numește Bindi și este desenat de cӑtre acestea cu ajutorul pudrei de vermilion. Poziția lui ȋn mijlocul frunții nu este ȋntȃmplӑtoare: religia hindusӑ considerӑ Bindi-ul un simbol al celui de-al treile lea ochi, numit și “ochiul-magic”, pe care nu doar femeile hinduse ar trebui sӑ ȋl poarte, ci și bӑrbații. Deși ȋn urmӑ cu cȃteva secole purtarea lui se baza strict pe motive religioase și sociale (doar femeile mӑritate îl puteau purta, devenind astfel și un simbol al verighetei), ȋn zilele noastre a devenit mai mult un accesoriu la modӑ, el pierzȃndu-și valoarea tradițională, prin purtarea unei bijuterii sau unei pietre (semi)prețioase.

Primul loc din care pornim este Delhi, capitala țӑrii. Aceasta este formată din douӑ pӑrți: una nouӑ – New Delhi unde gӑsim varianta modernӑ a orașului și o parte veche – Old Delhi care are o vechime de cȃteva veacuri, alei ȋnguste, temple și bazaruri. Haideți sӑ ne plimbӑm puțin pe strӑzile lungi și foarte aglomerate, cuprinse de sunetul claxoanelor și tobelor bӑtute de indienii de pe margine. De-a lungul lor se ȋntind tarabe ce vȃnd lipii, condimente, supe, de fapt tot soiul de mȃncӑruri. Cȃnd ne sӑturӑm de agitația din jur, ne putem retrage în Grădina celor cinci simțuri. Grădina de 20 de acri este un loc liniștit, plin de fântâni, sculpturi și clopoței de vânt, precum și de sute de plante colorate. De neratat, de asemenea, Red Fort – o construcție uriașӑ din gresie care l-a găzduit pe ultimul împărat Mughal din Delhi. Acesta poate fi vizitat pentru a vedea Băile Regale, Moscheea Perlei și Palatul Culorilor.

red-fort
Red Fort

De pe lista de prioritӑți nu trebuie sӑ lipseascӑ nici Triunghiul de Aur. Ca sӑ-l desenez pe ȋnțelesul tuturor: vȃrful triunghiului este Delhi, iar baza lui este: ȋn dreapta Agra cu Taj Mahal, iar ȋn stȃnga Rajasthan, unde se aflӑ Jaipur, Orașul Roz. Aici vizitӑm Palatul de Chihlimbar și Palatul Vȃnturilor. La doar cȃțiva km de Jaipur gӑsim un palat-cetate, Amber, ce poartӑ culoarea mierii pe dealurile Aravalli. Acesta a fost descris ca “frumoasa adormita din Rajasthan”. La rӑsӑrit de triunghi se aflӑ Khajuraho, un sat destul de mic care atrage turiștii ca un magnet datoritӑ templelor hinduse, gazde a “sculpturilor erotice”. Pe aceste ziduri monumentale ale templelor gӑsim ȋntreaga istoriei a zonei ȋn piatrӑ: trupuri de zei și zeițe, dar și de femei muritoare, animale extraordinare sau banale.

Taj Mahal, Agra
Taj Mahal, Agra

Pentru cei care cautӑ și alt tip de plӑceri, recomand orașul Goa care deține plaje cu palmieri și cele mai bune cazinouri din India. Puteți rӑmȃne sӑ leneviți pe ținuturile ȋmpodobite de scoici ȋntreaga zi, pȃnӑ cȃnd soarele este ȋnghițit de apele Oceanului Indian, sӑ cinați ȋntr-una dintre colibele aflate pe plajӑ și sӑ experimentați noi arome de mȃncӑruri sau bӑuturi, cu iz exotic. Peisajele pitorești, arhitectura deosebitӑ a templelor, bisericilor şi a cӑsuțelor vechi, dar și renumitele plaje i-au adus orașului Goa pseudonimul de “Perlă a Orientului” sau de „Paradis al Turismului”.

O idee bunӑ de petrecere a timpului ȋn Goa este o vizitӑ la Catedrala Bom Jesus, ȋn parcurile sale naturale Bondla, Mollem şi Cotigao, la Rezervaţia Salim Ali, un fel de deltă de mangrove sau la Biserica Sfântului Francic de Assisi. Știați cӑ ȋn Goa a luat naștere muzica trance? Acest stil muzical era preferatul celor care fӑceau parte din curentul hippie. După anii ‘90, genul muzical goa a fost îmbogăţit cu ritmuri tribale din toată lumea şi cu mixaje savante.

Catedrala Bom Jesus
Catedrala Bom Jesus, Goa

Dacӑ ați obosit dupӑ o plimbare atȃt de lungӑ printre orașele Indiei, aveți nevoie cu siguranțӑ și de un loc bun pentru odihnӑ. Vӑ invit sӑ aruncați o privire, sau chiar mai multe, la o ofertӑ detaliatӑ aici.

Dacă ajungeți acolo sau poate cӑ ați fost deja și ați descoperit alte destinații și comori ascunse, ȋmpartӑșiți cu noi experiența!