VIDEO – Importanța lentilelor de contact

Ochelarii de vedere au devenit în ultima perioadă o modă, iar mulți îi poartă doar din motive estetice. Dincolo de partea fashion și superficilitatea trendului, există și o latură bună. Aceea că mulți ajung astfel să-și facă un control oftalmologic și descoperă că de fapt chiar au probleme de vedere. Este și cazul colegului meu Răzvan care, din dorința de a purta ochelari de vedere a descoperit că într-adevăr are nevoie de o pereche. Așadar vă încurajez ca înainte de trend să faceți cunoștință cu cabinetul medical.

Pentru cei care din diferite considerente nu pot purta ochelari de vedere, lentilele de contact sunt alternativa ideală. Acestea sunt mici meniscuri din material plastic, biocompatibil cu țesuturile oculare, cu diametrul aproape de 14 milimetri. Ele sunt aplicate pe cornee, de care sunt separate de o peliculă foarte fină de lacrimi. Lentilele de contact sunt cea mai bună alegere și pentru cei care nu se identifică cu purtarea ochelarilor sau mai mult decât atât doresc să-ți schimbe culoarea ochilor. Da, există lentile de contact care pe lângă dioptrii colorează și irisul. Ceea ce mie mi se pare minunat. Însă rolul lor cel mai important rămâne corectarea viciile de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism). 

La fel ca în cazul ochelarilor de vedere, lentilele trebuie cumpărate și purtate după un control oftalmologic. Astfel este stabilită dioptria fiecărui ochi, raza de curbură a ochiului și așa mai departe. Poți alege între lentile de unică folosință, lentile cu înlocuire la două săptămâni, la o lună sau la un an. Există și lentile lunare night and day, cu care poți să dormi și astfel elimini nevoia de-a le scoate înainte de culare. Chiar și în aceste condiții medicii recomandă purtarea lentilelor și a ochelarilor de vedere alternativ, dar și scoaterea perioadică a lentilelor. Este important să știi că lentilele lunare au o perioadă de viață de fix 30 de zile de la momentul desigilării, indiferent de numărul de purtări.

Despre rutina zilnică a lentilor de contact, aplicarea și îndepărtarea lor am stat de vorbă cu Cristina Ciucă, Medic Specialist Oftalmolog, Videt.