Hygge, confort danez la tine acasă

În 2016 minimalismul a fost trendul dominant în ceea ce priveşte designul interior. Anul acesta lucrurile se schimbă. Vorbim despre o abordare uşor diferită prin care locuinţa ta devine un adevărat templu pentru relaxare, confort şi fericire. Cum? Cu ajutorul conceptului danez “ hygge” aflat pe un mare val. Hai să îl descoperim.

Hygge, ce se pronunță hooga, a obţinut o poziţie importantă în topul Words of the Year, realizat de către Oxford Dictionaries, confirmând influenţa acestuia asupra trendurilor din sfera designului. Însă “ hygge” îşi depăşeşte atribuţiile de simplă definiţie, fiind un concept, o stare şi chiar un stil de viaţă pentru cei care caută să trăiască mai simplu şi să fie mai fericiţi. De fapt, cuvântul a fost folosit pentru prima oară de către norvegieni, însemnând la origine “a consola” sau “a alina”, însă danezii au fost cei care l-au ridicat la rangul de stil de viaţă şi l-au adus în locuinţele lor pentru a le îndulci şi încălzi iernile lungi.

Deşi este destul de complicat să rezumăm ce înseamnă  hygge, putem asocia acest concept cu confortul şi bucuria pe care o simţi atunci când eşti relaxat si împlinit. Recunoşti sentimentul care apare atunci când ajungi acasă după o zi grea şi rece? Sau căldura pe care o simţi când stai cu ai tăi la o cina delicioasă? Cam asta îşi doreşte acest trend să creeze în permanenţă şi la tine acasă. Dacă ești curios să cauţi, în multe locuri vei da peste asocierea termenului cu şosetele moi, ceaiul cald şi tot felul de lucruri pufoase şi roz, însă ne-am lămurit deja că hygge reprezintă  complet altceva: o stare de bine, de confort şi de liniste, obţinută  după  preferinţele proprii. Ca să trăieşti mai bine, mai în stil danez, trebuie să îţi transformi  locuinţa în “acasă”, adică un spaţiu al tău care să te linistească şi să te bucure în fiecare zi.

Renunță la dezordine

Primul pas pentru a aduce puţin din conceptul de hygge la tine acasă este să faci ordine şi să scapi de lucrurile inutile care se tot adună pe mese, rafturi şi prin sertare. Tot ce nu foloseşti şi îţi încarcă spaţiile trebuie să plece. Nu te grabi să le înlocuiești cu alte lucruri, ci bucură-te de spaţiu şi de ordine.

minimalist_hygee_design_interior_cavaleria.ro

Alege tipul corect de iluminare

O importanţă deosebită o are şi lumina în crearea unei stări de bine, spiritul hygge invitându-ne să renunţăm la luminile puternice şi neoane, dar şi la lumina rece. Poţi schimba radical un spaţiu şi starea pe care acesta ţi-o crează doar prin simpla înlocuire a becului cu lumina rece cu unul ce produce lumină caldă.

interior_design_hygee_cavaleria.ro_idei

Acordă atenție culorilor

Dacă îţi doreşti cu adevărat să îmbrăţişezi stilul danez de viaţă, ar fi indicat să schimbi puţin schema de culori din locuinţa ta. Pereţii vopsiţi în nuanţe stridente s-au demodat demult, aşa că poţi opta pentru nuanţe mai calde, sau, de ce nu, pentru veşnicul alb care îţi face casa să pară mai mare, mai curată şi mai în trend.

Bineînţeles, o pată de culoare sau un element dominant poate transforma un interior din banal în fantastic, însă ai grijă la excese. Pentru a crea un accent sau un contrast, fereşte-te  de culori în starea lor pură şi, în schimb, optează pentru variaţii ale acestora. În 2017 se poartă albastrul pudrat, griul mineral, galbenul prafuit, albastrul oceanic şi verdele pastel, combinat cu bej. Nu e nevoie să investeşti sume enorme sau să redecorezi complet pentru a aduce aceste culori în casa ta. Un perete zugrăvit în aceste nuanţe, o patură, un covor sau chiar şi câteva accesorii îţi pot transforma complet spaţiul.

culori_design_interio_2017_hygee_trends_cavaleria.ro

Nu uita de texturi şi printuri

Atunci când discutăm despre hygge, texturile şi printurile joacă un rol foarte important. Renunţă la mochetele aspre, la aşternuturile de pat neprimitoare şi în culori turbate sau la perdelele înflorate din plastic şi îndreaptă-ţi atenţia spre printurile simple, de inspiraţie geometrică  sau cu elemente grafice, în culori liniştitoare. Atunci când alegi un covor nou, o draperie sau un set de lenjerie pentru pat, ai grijă la materiale şi asigură-te că sunt de calitate, plasticul şi texturile aspre fiind scoase din discuție.

Dacă vrei să îţi schimbi stilul de viaţă şi să tinzi spre celebra fericire scandinavă, o poţi face cu efort şi costuri minime, îmbrăţişând conceptul hygge. Acordă puţină atenţie detaliilor şi lucrurilor care te înconjoară și cu câteva schimbări, aparent nesemnificative, camera sa casa ta se poate transforma într-una complet nouă.

texturi_2017_cavaleria.ro_interior_designtextures_cavaleria.ro_2017_interior_design