VIDEO – Povestea mărcii Hugo Boss

În căutarea mea după povești de branduri am ajuns la Hugo Boss. Denumirea companiei devenită astăzi etalon al eleganței a fost preluată mot-à-mot din numele fondatorului ei neamț, Hugo Ferdinand Boss. Brandul a fost înființat în 1924, iar în atelierele sale se confecționau doar uniforme pentru apărătorii legii și pentru poștași. Legăturile cu statul german încă șubred după Pacea de la Versailles n-au mers tocmai cum se aștepta marele “Boss”. Fondatorul s-a văzut nevoit destul de repede să își salveze afacerea printr-o metodă ce, pe termen lung, avea să îl coste extrem de scump. Și, uite așa, compania Hugo Boss a ajuns să se înfrățească taman cu armata nazistă.

Uniformele negre ale celor din Waffen SS și cămășile maro ale trupelor paramilitare Sturmabteilung – adică Divizia de Asalt – erau confecționate integral de compania Hugo Boss. Pactul cu diavolul nazist a fost parafat în 1928 și s-a dovedit profitabil pentru ambele tabere, până la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Totul s-a năruit pentru ”big Boss” imediat după capitularea Germaniei hitleriste, când antreprenorul a fost obligat să dea socoteală pentru toată perioada lui înfloritoare sub protecția svasticii. În 1946, Ferdinand a primit o serie de sancțiuni ce aveau să-l aducă în sapă de lemn. De necaz și supărare, Boss avea să se stingă din viață în 1944. Să nu zic vorbă mare, dar cred că l-a răpus inima rea.

În ciuda scandalurilor în care a fost implicat, brandul a supraviețuit, iar după marele război, urmașii lui Hugo au încercat din răsputeri să își spele păcatele din regimul hitlerist, precum și imaginea, destul de șifonată prin asocierea cu Fuhrerul și cu acoliții săi, unii chiar mai scelerați decât Adolf Hitler. În 1967 compania a fost preluată de nepoții fondatorului care au lărgit orizonturile firmei și care au adus-o la succesul și la reputația de azi.

Acum, marca și produsele Hugo Boss se adresează bărbaților ce adoptă un stil elegant, domnilor cu un caracter puternic și cu un spirit de lider net superior. Cum scrie și pe cutie, adică unui boss în toată regula.

Întreaga poveste cu bune și cu rele a acestei mărci o găsești în clipul anexat.