Hip-Hop Evolution – de urmărit

Nu există om pe lumea asta să nu fi ascultat măcar o dată o piesă hip-hop. Sunt peste tot. E o întreagă cultură care îmbracă generații, influențează tinerii și care a creat superstaruri.

Și e fascinant să vezi cum și de unde a plecat totul. E cel mai bun documentar despre Hip-Hop. Și este o producție HBO dar pe care o poți urmări complet pe Netflix. 

Serialul Hip-Hop Evolution te duce în acest loc 0 al hip-hopului. Îți arată cum Kool Herc, la doar 16 ani, a început să lege beaturi de pe două discuri de vinil. S-a dus vorba prin cartier că petrecerile lui sunt cele mai tari. Unii au pus voce peste beaturile de brakebeat și restul e istorie. De-aici și până la hip-hop de astăzi nu sunt decât vreo 4 decenii, pe care le poți descoperi în Hip-Hop Evolution. Sezon cu sezon. 

Și e fain că vezi toată povestea prin ochii unui rapper adevărat: Shad. Primul sezon vorbește despre începuturile în South Bronx. Începe cu The Foundation, care are 48 de minute iar ultimul episod, vorbește despre Gangsta RAP și cum sună Hip-Hop pe cealaltă coastă a Americii. E despre Dr. Dre, N.W.A. și ICE-T. Fosta iubită a lui Notorious B.I.G., Faith Evans apare și ea în documentar.

Următoarele sezoane îți arată povești interesante de viață despre Jay-Z, Eminem, despre impresarii și producătorii lor. Sunt lucruri lăsate nespuse până acum. LL Cool J apare și el în vreo 4 episoade. 

Așadar, nu e un documentar obișnuit. Sunt prea multe povești ca să-ncapă pe genul de producție pentru Discovery sau National Geographic. E lung și împărțit pe sezoane cu un scop. Hip-Hop a evoluat enorm cu fiecare decadă, trenduri și ritmuri noi. Shad explică și merge la cei care au schimbat muzica cu fiecare beat. 

O să te îndrăgostești de muzică și o să asculți hip-hop diferit. O să începi să urmărești mesajele din piesă și vei îndrăgi altfel artiștii. Și vezi că ai playlisturi cu toate melodiile pe Spotify.