Ghid de protecție a bicicletei pentru amatori

Așadar, ți-ai făcut curaj să mergi cu bicicleta la serviciu și să traversezi de două ori pe zi jungla amazoniană din orașul tău. Da, nu trebuie să fie București și 40 de grade afară ca să te simți așa. În metrou, în autobuz sau în mașină era mai sigur. Dacă aveai noroc era și aer condiționat, unde mai pui că auzeai fel de fel de povești interesante.

Hai să fim serioși pentru un moment, eu cel puțin. Nu am să te învăț să porți cască, ci să îți legi bicicleta cum trebuie, de ce trebuie și de unde trebuie. Dacă vrei să o ai mai mult de o săptămână.

Nu încep prin a te speria cu cifre și statistici. Adică nu e ca și cum bicicleta ar fi obiectul cel mai predispus să fie furat și sute de milioane de biciclete sunt furate anual în toată lumea… Nu?

Pasul 1 – Prevenirea

La fel ca orice produs de pe lumea asta, și bicicleta ta are un număr de serie. E pentru ca producătorul să își recunoască produsul atunci când ți se defectează și îl trimiți la reparat, și pentru a fi înscris într-o bază de date. Aici intră în joc registruldebiciclete.ro unde îți faci frumos cont și îți înregistrezi bicicleta. În felul ăsta, atunci când ți se fură (a se observa că am spus când și nu dacă) lumea va ști că e bicicleta ta. Atât lumea cât și poliția pentru că registrul a început colaborarea cu ei în mai multe orașe.

E gratis, stai chill, nu plătești nimic, nici acum, nici mai încolo. Dacă ești încă nelămurit fugi la ei pe site, au mult text care te poate lămuri cum funcționează serviciul.

Pasul 2 – Protecția

Articolul ăsta începe să sune ca un ghid pentru a nu-ți lăsa prietena însărcinată (prevenire, protecție…). Depinde cum privești lucrurile, dacă prietena ta cea mai bună este bicicleta atunci se potrivește și mai bine. Trebuie să ai grijă de ea, mai ales când ieși în lume.

Poate nu o speli atât de des, sau e plină de abțibilduri și puțină rugină, tocmai pentru a nu atrage atenția hoților. Ai impresia că dacă e mai murdară o vor lăsa în pace. Adevărul e că pe hoți nu prea îi interesează, dimpotrivă. Vor alege o bicicletă care nu atrage atât de mult atenția și a ta se încadrează cel mai bine în acest segment. O vor fura ca să o vândă, nu să se plimbe ei cu ea.

Cum și cu ce legi corect bicicleta?

Hoții o vor alege pe cea mai ușor de furat, cea legată cu un cablu suficient de subțire pentru a fi tăiat în mai puțin de zece secunde, până se prinde cineva din apropiere ce se întâmplă.

Un lanț e cel mai potrivit. E greu de tăiat, însă e și greu de cărat. Mai sunt și alte metode ce implică folosirea mai multor tipuri de legături, ambele strategii fiind la fel de eficiente. Scopul principal al unui element de securizare al bicicletei este să îl încetinească pe răuvoitor. Nu există încă un sistem perfect, toate sunt făcute de om și pot fi desfăcute tot de el.

Cele mai populare sunt acele U-Lock, care pot cuprinde stâlpul de care o legi, roata din spate și eventual și partea din spate a cadrului bicicletei. Mai ia cu tine și un lanț cu care să prinzi roata din față.

Ține minte, trebuie să asiguri toate elementele ce pot fi detașate, roțile, cadrul, și șaua (dacă ai această posibilitate). Și te rog frumos, nu folosi acele sisteme de deblocare rapidă a roților, cel puțin nu în oraș. Sunt gândite pentru munte și pentru competiție unde trebuie să te miști repede când schimbi o roată ca să nu pierzi timp.

Bicicleta_lock

„Bicicleta ta nu trebuie să fie imposibil de furat, ci mai greu de furat decât bicicletele din jurul ei.”

Nu, nu e o glumă, ci realitatea crudă. Da, poza de mai sus este un exemplu pozitiv de cum să îți legi bicicleta corect, chiar dacă nu ai prins și șaua în discuție.

Pasul 3 – Recuperarea

Aha, deci ți s-a furat bicicleta. Păi mergi la poliție și raportează furtul. Nu te lua după vecinul care spune că nu i-au găsit nici până acum mașina furată de zece ani. Poate nici nu avea mașină… Nu ai de unde să știi până nu apelezi la ajutorul lor. Sigur, te pun să completezi hârtii, însă cum crezi că își vor putea face treaba? Sper că ai înregistrat-o după numărul de serie așa cum ți-am zis mai devreme.

În al doilea rând, nu îți fie rușine să anunți lumea că ți-a fost furată. Asta dacă o vrei cu adevărat înapoi. Sigur, vor fi mulți care vor gândi că ești un fraier, și acum plângi pe Facebook după prietena ta cea mai bună. Și eu am gândit așa recunosc, și nu numai o dată. Pune poze cu ea pe profilul tău de Facebook și lasă un număr de telefon, nu știi de unde sare iepurele.