Depozitări inedite pentru spații mici

Cel mai probabil că locuinţa ta nu se bucură de cele mai generoase spaţii posibile şi uneori simţi că îţi vor pica toate în cap. Ai organizat totul cât de bine s-a putut, ba chiar ai încercat să duci o viaţă minimalistă, dar parcă tot ai prea multe lucruri esenţiale şi prea puţin spaţiu pentru ele. Pentru a rezolva această problemă, aparent imposibilă, tot ce trebuie să faci este să apelezi la imaginaţie şi să profiţi de aşa zisele “spaţii moarte” din casa ta, locuri care nu prezintă prea multă utilitate la prima vedere.

Compartimente secrete

Depozitări inedite

Ai tras linie şi ai constatat cu surpriză că nu mai există nici un loc în care să poţi depozita ceva. Abia încape mobilierul şi nici nu se mai pune problema de dulapuri suplimentare. Dar ce-ar fi dacă mobilierul tău ar avea mai multe funcţiuni? Este cea mai practică soluţie şi nu îţi va strica cu nimic ambianţa. Alege un pat sau o canapea cu o ladă încorporată, unde îţi vei putea depozita rapid şi discret pături, pilote, perne sau haine voluminoase de iarnă. Pentru a suplimenta şi mai mult numărul spaţiilor destinate depozitării, alege fotolii sau taburete care să funcţioneze ca lăzi, chiar şi în timp ce sunt folosite. Iar în hol, amplasează o băncuţă sub care să se ascundă un pantofar.

Mobilier inteligent

Spaţiile mici sunt dificil de mobilat, iar când vine vorba de bucătării mici, acestea pot crea adevărate frustrări. Norocul este că designerii de mobilier s-au gândit la toate. Din aceste raţiuni, au apărut blaturi glisante, sertare şi rafturi pe şine şi multe alte piese care se rabatează, glisează sau chiar se strâng. Aceleaşi soluţii au început să fie aplicate şi pentru mobilierul destinat dormitoarelor sau băilor. Dacă ai prea multe haine, şi prea puţin spaţiu, alege-ţi un dulap bine compartimentat, cu suporturi glisante pentru umeraşe.

Foloseşte-te de pereţi

Dacă spaţiul de pe podea este limitat, apelează cu încredere la piesele de mobilier ce pot fi suspendate pentru a mai câştiga spaţiu şi pentru a face ca încăperea ta să pară mai aerisită. Alege biblioteci care să poată fi montate pe perete, o masă rabatabilă care să rămână strânsă atunci când nu o foloseşti, etajere independente pe care le poţi aşeza cum şi unde vrei şi un suport pentru TV care să se fixeze direct în perete. Dacă ai cumva nişe prin casă, oricât de mici, foloseşte-te de ele şi amenajează-le astfel încât să poţi depozita cât mai multe lucruri.

Spaţii “moarte”

Depozitări inedite

Orice loc, indiferent de dimensiuni, poate deveni un atuu în lupta pentru ordine, iar în locuinţa ta sunt destul de multe spaţii pe care încă nu le-ai exploatat la adevărata lor valoare. Cel mai la îndemână loc este uşa. Da, ai auzit bine! Pe uşă poţi agăţa tot felul de suporturi din pânză, coşuleţe sau chiar mici rafturi. Cu ajutorul unui astfel de suport cu buzunare din pânză poţi scăpa de grămada de obiecte din baie sau îţi poţi organiza încărcătoarele, cablurile, stickurile şi tot ce mai aglomerează masa din living. Un alt truc inteligent este să te foloseşti de spaţiul de deasupra uşilor sau ferestrelor şi să amplasezi câte o etajeră, pentru lucrurile pe care le foloseşti mai rar sau de ce nu pentru cărţi.

Chiar dacă te simţi invadat de obiecte şi crezi că ai mai avea nevoie de încă o casă doar pentru a le găzdui pe toate, situaţia se poate rezolva rapid, cu o privire analitică şi puţină imaginaţie. Spaţiu este destul, chiar şi în cele mai mici locuinţe.