Cămașa este vedeta ţinutelor în vara lui 2017

Cu ochii pe termometru şi cu gândul la plajele însorite, poate ţi-a scăpat din vedere că în vara lui 2017 cămaşa este vedeta ţinutelor masculine. Ar fi şi greu altfel, pentru că Soarele dogoreşte, vremea se încălzește până la limita insuportabilului, iar în această ţinută ai cel mai bun echilibru dintre confort şi eleganţă. Cămaşa împacă rapid restricţiile vestimentare de la serviciu cu propriile tale gusturi şi cu inventarul din garderoba de acasă. Unde mai pui că nu te poţi afişa chiar oriunde în pantaloni scurţi şi maiou larg. Piesa vestimentară care are undă verde pretutindeni şi care nu atrage priviri neprietenoase este cămaşa. Spre norocul nostru, există la dispoziție o mulțime de modele și de materiale potrivite pentru aproape orice situaţie. Fie că vorbim despre cămășile de bumbac elegante, de cămăşile de in, bumbac cu in sau mătase, fiecare model în parte aduce plus-valoare ținutei tale şi îţi protejează confortul.

Să începem, așadar, cu tipurile de cămăși:

  • Cămașa elegantă — bumbac 100% sau bumbac în amestec cu foarte puţin elasten
  • Cămașa smart-elegantă — bumbac 100%, mătase, lână sau flannel (aceasta din urmă, pentru sezonul rece)
  • Cămașa smart-casual — bumbac, denim, mătase, in, lână flannel, mătase ori stofă reiată
  • Cămașa sport — pare un oximoron, dar unele branduri încearcă și această abordare

Din punct de vedere al croiului:

  • Cămașa stil clasic
  • Cămașa cu guler mao
  • Cămașa cu glugă
  • Cămașa cu trei sau patru nasturi
  • Cămașa cu mânecă scurtă

Toți bărbații trebuie să aibă în garderobă cel puțin câte un model din fiecare tip de cămașă, cu excepţia celor cu glugă și cu mânecă scurtă. Părerea mea despre cea din urmă v-am mai spus-o și o susțin, chiar dacă în 2017 pare să fii explodat țeava cămășilor cu mânecă scurtă, colorate şi supradimensionate. Sincer să fiu, mi-au fugit și mie ochii după unele modele cu flori, cu broderie ori foarte viu colorate, însă nu mă pot obişnui cu acest articol vestimentar. Regret că nu regret…

Cămaşa, vedeta ţinutelor şi ţinuta vedetelor

Cămașa nu le este rezervată exclusiv avocaților și contabililor, respectiv ceremoniilor oficiale. Celor care consideră cămașa un element mult prea greu de purtat și aleg tricoul eu le spun că îşi refuză pe nedrept senzaţia plăcută pe care ți-o oferă o cămașă bine croită pe corp. Vara, asta înseamnă aur curat în materie de confort. Multă vreme am rătăcit şi eu printre hoardele de zombi pentru care cămaşa era obligatoriu băgată în pantaloni şi cu gulerul pe post de menghină pentru gât – adică o sentinţă la chin şi disconfort. Slavă Cerului că m-am luminat!

Cămășile pot fi purtate pentru orice ocazie, indiferent de sezon, de absolut orice bărbat. Pentru început, trebuie doar să ții cont de două lucruri: cămaşa să fie potrivită ocaziei și să fie croită pentru corpul tău. Dacă bifezi aceste două criterii, nu trebuie decât să îți aduci amprenta proprie asupra ținutei și să începi cu experimentele.

Nasturii — Dacă vorbim de o ținută elegantă, formală, toți nasturii trebuie să fie încheiați, cu excepția cazului în care porți o cravată tip eșarfă. Chibzuieşte bine hainele şi nivelul lor de comoditate, pentru că un domn adevărat nu își scoate cravata și nu se descheie la nasturi când se încinge petrecerea. Râd te tine şi tractoriştii! Încearcă să te îmbraci cât mai comod și respectă ținuta până la final. Când vine vorba despre o ținută casual, poți descheia unul-până la trei nasturi, până la limita la care încep să se iţească firele de păr.

Mânecile — Mânecile lungi și cravata oferă un aspect elegant și plăcut. Dacă evenimentul este ceva mai lipsit de solemnitate sau de formalitate, poți întoarce manșetele, dar nu mai sus de coate. Același lucru li se aplică ținutelor casual, doar că aici manșetele nu trebuie întoarse la dungă.

În pantaloni sau nu — În cazul ținutelor formale, cămașa trebuie să rămână în pantaloni, mai ales dacă în ecuaţie este și o cravată. Cu toate acestea, nu toate cămășile sunt făcute să fie purtate în pantaloni și nici invers. De exemplu, o cămaşă scurtă sau cu marginea de jos dreaptă este croită să fie purtată peste pantaloni. O cămașă lungă cu marginea de jos uşor mai mare în față decât în laterale este de obicei destinată ținutelor formale, în consecință trebuie purtată în pantaloni. Dacă nu este mai lungă decât nivelul curelei, cămașa ta este prea scurtă și trebuie să optezi pentru altă mărime.

Opțiunile mele:

Pentru vara lui 2017, eu mi-am adăugat până acum mai multe cămăși, majoritatea dintre ele de bumbac și in, cu un croi lejer, pentru că vreau să le port la ținute casual și pentru că vreau să am un confort sporit.

Pentru prima ținută, am avut am avut în minte scenariul unei zile de vară nu foarte călduroase, așa că mi-am compus ținuta din pantaloni negri de bumbac, tricou alb tot din bumbac, iar peste am ales o cămașă supradimensionată.

Pentru a doua ținută, am renunțat la tricou și am ales o cămașă din bumbac și in, dar am renunțat la tricou şi am avut grijă ca procentul de in să fie mai mic decât cel de bumbac. Îți recomand să faci la fel, mai ales dacă ești alergi la in sau dacă nu suporți senzația de mâncărime pe care ți-o provoacă textura inului.

A treia ținută, totodată și preferata mea, este compusă dintr-o cămașă de mătase cu bumbac, pantaloni albi și pantofi sport cu flori. Dacă ar fi să îți recomand combinația ideală de materiale pentru o cămașă de vară, cu siguranță aș opta pentru bumbac cu mătase. În primul rând, textura foarte vaporoasă a mătăsii oferă o senzație de răcoare și de confort, chiar dacă afară temperaturile sunt bat în caniculă. Optez pentru combinația cu bumbac deoarece o cămașă exclusiv din mătase mă face să mă simt în pijamale.

Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le-am explorat. Poți experimenta în combinații cu blugi, combinații smart-elegante, poți adăuga jachete de blugi, tricouri supradimensionate și orice îți mai trece prin cap. Joacă-te mult cu acest articol vestimentar. Crede-mă, într-o cămașă vei arăta mult mai bine decât într-un tricou! Cămaşa este vedeta ţinutelor, nu uita!