Bere fiartă? Da, se poate! Uite ce simplu e să o prepari…

Românul ştie una şi bună, că berea caldă e ca “altceva” rece. Ştii tu ce altceva, nu te preface naiv! Realitatea stă însă cu totul diferit, pentru că berea poate fi şi o băutură de iarnă, mai ales dacă înveţi cum să o prepari corespunzător. De acord, pe canicula verii o bere rece este nepreţuită, însă iarna berea cea mai bună se serveşte fierbinte şi condimentată. Englezii şi nemţii o consumă de veacuri la modul ăsta şi, după cum vezi, le merge chiar foarte bine.

În țările ceva mai îngheţate, precum Germania, Polonia și Suedia, oamenii se încălzesc în mod frecvent la un pahar de bere fierbinte. Iar dacă se înfruptă din licoarea asta caldă şi nemții, cunoscuți drept mari băutori de bere și experți supremi în producerea ei, înseamnă că poţi şi tu să o guşti măcar o dată, fără să mori. Tot nemţii au introdus în reţeta berii fierbinţi și unele ingrediente neașteptate, precum ouăle, zahărul, sucul de lămâie, nucșoara sau chiar frișca, pentru aspect. Cafeaua și nucșoara îi conferă berii fierte calități de nectar şi ambrozie, hrana şi băutura zeilor adică. Pe lângă aromele ameţitoare, căldura unei căni de bere fiartă este exact ce îţi trebuie atunci când gerul îţi muşcă din degete.

Bere fiartă

Eu am băut prima oară berea în acestă formă la un târg de Crăciun în Bruges, Belgia. Sincer să fiu, eram sceptic la început. Superficialul din mine a cumpărat-o ca să vadă ce-i prostia asta. Dar, ce să vezi, chiar mi-a plăcut! Toate ingredientele adăugate, plus servirea în varianta fierbinte, îi schimbă total gustul. Rezultatul nu are nimic în comun cu ceea ce ştii tu drept bere caldă, şi anume o zoaie bâhlită, urât mirositoare şi fără acid, cum e berea uitată vara în soare.

Ca să o încerci şi tu, nu e nevoie să mergi ca mine, până în Belgia. E destul să dai o fugă la supermarket şi să iei o bere decentă, preferabil neagră. Restul sunt detalii: zahăr brun, puțină nucșoară rasă, câteva feliuțe de ghimbir proaspăt și, pentru un plus de gust, mai poți completa arsenalul de iarnă cu un cognac sau cu un vinars. Cu traista plină de ingrediente, dă fuga acasă şi apucă-te de treabă!.

Bere fiartă

Pune berea să fiarbă la foc mic. Adaugă apoi toate ingredientele celelalte, mai puțin cognacul. După ce s-a topit bine zahărul și berea a atins punctul de fierbere, ia compoziția de pe foc și pune-o în căni printr-o sită, care să strecoare bucățile de ghimbir. Dacă le lași prea mult în cană, băutura ta s-ar putea să devină amară. Adaugă apoi cognacul după gust, mai presară puțină nucșoară sau scorțișoară şi gata. Acum te poți bucura şi tu de o bere fiartă gospodăreşte.