De ceva timp, Bitcoin a devenit noua vedetă a discuțiilor economice între prieteni. Unii abordează subiectul în cel mai serios mod, interesați de o metodă facilă de a câștiga bani, în timp ce alții se limitează să afirme că au auzit ceva despre bitcoin, dar nu au habar ce înseamnă. Din păcate, mulți dintre cei care fac parte din cea de-a doua categorie ignoră aforismul “Cunoașterea înseamnă putere” și se grăbesc să investească în Bitcoin și alte monede virtuale, convinși că prețul are o singură direcție: în sus.

Asemenea celorlalte monede virtuale, Bitcoin are în spate o tehnologie și o metodologie complet diferite de cele cu care suntem obișnuiți din sistemul bancar tradițional. Tocmai de aceea, înainte de a investi în Bitcoin, este esențial să iei în calcul cel puțin trei aspecte esențiale despre modul în care sunt percepute pe piață monedele virtuale.

Bitcoin are o volatilitate ridicată

Una dintre caracteristicile care determină gradul de risc al unei investiții într-o monedă – virtuală sau nu – este volatilitatea. În industria financiară, volatilitatea reprezintă gradul de variație al monezii într-un anumit interval. Cu cât valoarea monedei crește sau scade mai mult într-o direcție sau alta, cu atât volatilitatea este mai mare. O volatilitate mare înseamnă că investiția în moneda respectivă este riscantă. Pe de o parte, poți avea parte de câștiguri spectaculoase, de două-trei ori mai mari decât investiția inițială, dar pe de altă parte poți pierde la fel de rapid aproape toate fondurile.

Bitcoin este o monedă virtuală volatilă. De exemplu, în ultimul an, un Bitcoin a avut o valoare minimă de 891 de dolari și una maximă de 19.891 de dolari, în condițiile în care începutul lunii februarie l-a prins cu o paritate de circa 8.200 de dolari. Spre comparație, moneda europeană a fost semnificativ mai stabilă, cu o fluctuație între 1.0492 – 1.2537 pentru un dolar.

Bitcoin este dificil de utilizat pentru cumpărături

O monedă tradițională, chiar și dintre cele mai exotice, este ușor de utilizat în cadrul unor tranzacții bancare sau cu cardul. Lucrurile sunt mai dificile în cazul monedelor virtuale, inclusiv în cazul celei mai populare dintre ele, Bitcoin. Există comercianți care acceptă plata în Bitcoin, însă numărul acestora este foarte scăzut. Cel mai bun exemplu pe care ți-l pot oferi este PC Garage, unul dintre cele mai mari magazine online din România, care acceptă de ceva timp plăți direct în Bitcoin printr-o conversie Bitcoin – leu în timp real.

Ca o mică paranteză, teoretic există o metodă facilă prin care poți converti relativ ușor Bitcoin în lei: cumperi de la PC Garage în bitcoin și apoi soliciți returnarea banilor, pe care îi vei primi în moneda națională. Totuși, ai grijă. Din cauza volatilității foarte mari, te poți trezi cu pierderi importante în bitcoin dacă alegi această metodă de plată, întrucât returnarea banilor durează de regulă până la 48 de ore. Din acest punct de vedere, Bitcoin seamănă mai puțin cu o monedă tradițională și mai mult cu aurul, care este la rândul lui mai greu de valorificat.

Băncile încep să refuze bitcoin

Monedele virtuale nu sunt reglementate în nici un fel, iar sistemul bancar nu le privește cu ochi prea buni. Dacă până de curând monedele virtuale au fost mai degrabă tolerate, lucrurile încep să se schimbe. De exemplu, se vehiculează că în România există deja bănci care închid conturile unor clienți care primesc sume de bani de la companiile prin care convertesc monedele virtuale. În plus, în Statele Unite, JPMorgan, Bank of America și Citigroup au anunțat recent că interzic cumpărarea de monede virtuale cu cardurile de cumpărături. Până la o interdicție similară și pentru cardurile de debit mai este un singur pas.

Indiferent cât de atractiv pare în acest moment să cumperi bitcoin, este important să înțelegi riscurile la care te supui. Dacă totuși ești convins să cumperi, documentează bine înainte și cumpără responsabil. Investește doar bani pe care ești sigur că îi poți pierde fără ca viața ta obișnuită să fie afectată în vreun fel. În nici un caz nu investi toate economiile în monede virtuale, iar acest sfat se aplică de altfel în cazul oricărei investiții, indiferent cât de sigură ar părea.

You Might Also Like

3 Comments

 1. 1

  “Până la o interdicție similară și pentru cardurile de debit mai este un singur pas.”
  Daca nu spuneati o asemenea aberatie nu va simteati bine!…ati vrut sa dati si voi cu muci-n in fasole!
  Cum sa interzica o banca sa cumpar ce vreau eu cu banii personali?!Mare prostie in capul autorului articolului.
  Banii bancii si-i poate gestiona orice banca asa cum vrea ca e vorba de un credit pana la urma, daca la creditul ipotecar evalueaza riscul acordarii de ce nu ar face la fel si la monedele astea care nu au nici o certitudine ca nu se vor duce-n cap sau ca nu vor creste din nou foarte mult…

 2. 2
  • 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.