Europa vrea să aibă un procesator de plăți: ce este și care sunt avantajele pentru tine?

16 bănci din Europa au anunțat că vor să implementeze până în 2022 un sistem european de plăți care să concureze cu Mastercard și Visa.

Dacă scoți orice card bancar pe care îl ai în portofel vei observa că acesta are, pe lângă sigla băncii, și sigla procesatorului de plăți Mastercard sau Visa. Dacă ai iPhone și plătești cu telefonul mobil, vei observa în aplicație sigla Apple Pay. Ce au în comun, printre altele, Mastercard, Visa și Apple? Sunt companii americane.

Uniunea Europeană încearcă de mai mult timp să găsească o alternativă viabilă pentru a reduce dependența de serviciile americane. Asta mai ales în contextul în care relațiile politice și economice dintre SUA și Europa par mai fragile ca oricând ca urmare a politicii lui Donald Trump și a efectelor pandemiei de coronavirus.

Și nici măcar nu este vorba doar despre americani. China face de asemenea pași importanți în această direcție printr-o serie de servicii financiare, inclusiv Alipay, procesatorul de plăți dezvoltat de Alibaba, adică de Amazon-ul Chinei.

După ani de zile, dorința europenilor de a dezvolta un procesor de plăți a găsit în sfârșit un ecou în sistemul bancar european prin intermediul unei inițiative care a primit numele European Payments Inițiative (EPI).

Ce este EPI?

Concret, 16 bănci din Europa au anunțat lansarea inițiativei European Payments Initiative. Aceasta are ca scop dezvoltarea unei soluții de plată unificată pentru clienții și vânzătorii din Europa care să includă un card și un portofel digital care să poată fi utilizate pentru plăți online, plăți în magazine, plăți între persoane fizice și retrageri de bani de la bancomate.

Din această descriere nu este greu de intuit că cele 16 bănci vor să aibă propriul procesator de plăți, care să ofere toate funcțiile oferite în prezent de Mastercard, Visa, Apple Pay sau Google Pay, ultimul indisponibil oficial în România.

De ce este nevoie de EPI?

Atunci când faci transferuri în euro către o altă țară din Uniunea Europeană, ai observat probabil că banca cu care lucrezi menționează la un moment dat de SEPA. Acronimul provine de la Single Euro Payments Area și se referă la un sistem de plăți folosit pentru plățile în euro fără numerar disponibil în toate statele Uniunii și în Elveția, Norvegia și Liechtenstien.

Cu toate acestea, există încă o fragmentare puternică a pieței de plăți din Europa. De exemplu, nu mai puțin de 10 state europene au propriile sisteme naționale de plăți și nu accepta folosirea cardurilor din alte state memebre ale Uniunii Europene.

Cine dezvoltă EPI?

Cele 16 bănci partenere provin din câteva dintre cele mai importante țări europene: Belgia, Franța, Germania, Spania și Olanda.

Pe listă figurează inclusiv o serie de bănci celebre: BBVA, BNP Paribas, Groupe BPCE, CaizaBank, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Mutuel, Erste Bank, DZ Bank, ING, KBC, La Banque Poștale, Santander, Societe Generale și Unicredit.

Dintre acestea, 5 sunt prezente și pe piața din România, și anume BNP Paribas, Erste Bank (prin BCR), ING, Societe Generale (prin BRD) și Unicredit.

Când apare EPI?

Nimic nu este încă bătut în cuie. Lansarea unui procesar de plată este un proces complex, cu atât mai mult cu cât este nevoie de o colaborare bună între atât de multe părți interesate.

Totuși, Uniunea Europeană a oferit un posibil termen pentru lansarea noului rival pentru Mastercard și Visa: undeva în cursul anului 2022.

Ce se va schimba pentru tine?

În principiu, nu mare lucru. Ca utilizator final vei plăti în continuare cu cardul sau telefonul, indiferent că procesatorul din spate este Mastercard, Visa sau viitorul procesator dezvoltat în cadrul proiectului EPI.

Totuși, existența unui procesator european de plăți va permite țărilor europene să controleze mai bine plățile și să reducă dependență față de americani și, eventual, chinezi.