Alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite a generat numeroase temeri politice și economice în Europa. Pe de o parte, stabilitatea geopolitică a lumii este afectată de incertitudinile cu privire la politica Statelor Unite în cadrul NATO, în condițiile în care Trump a avertizat că își dorește o colaborare cu Rusia și că un atac moscovit asupra țărilor baltice nu ar garanta un răspuns militar din partea Alianței.

Pe de altă parte, o politică izolaționistă din partea lui Trump, care s-ar traduce inclusiv printr-o creștere majoră de taxe pe importurile provenite din țări precum China și Mexic, ar afecta de asemenea economia mondială.

În momentul în care Trump a câștigat alegerile, nimeni nu părea însă să acorde prea multă atenție unui alt subiect cel puțin la fel de delicitat: valoarea dolarului pe piețele financiare. “Victoria lui Trump a schimbat lucrurile”, spune un analist al Deutsche Bank. Iar cuvintele sale sunt înțelese cel mai bine prin intermediul unor cifre seci: în 8 noiembrie, ziua alegerilor americane, 1 euro valora 1.1026 dolari. 17 zile mai târziu, în 25 noiembrie, 1 euro mai valora doar 1.0592 dolari.

Nu este pentru prima oară când dolarul are o perioadă bună în care se apreciază semnificativ comparativ cu moneda unică europeană. S-a întâmplat chiar anul trecut, când 1 euro valora 1.0731 dolari în 1 martie și 1.0564 dolari în 1 noiembrie, în condițiile în care în iunie 2014 valora aproape 1.37 de dolari.

Incertitudinile din Europa

De data aceasta, analiștii anticipează că ascensiunea dolarului în fața monedei unice va fi una de lungă durată, mai ales că anul 2017 va fi unul greu pentru UE. Motive putem găsi cu ușurință: Statele Unite vor majora dobanda-cheie până la sfârșitul anului, Marea Britanie va începe procesul de retragere din Uniunea Europeană, Franța își va alege un nou președinte în contextul ascensiunii liderului extremist Marine Le Pen, Germania își va alege un nou cancelar fără ca Angela Merkel să se bucure de o popularitate prea bună prin prisma modului în care a gestionat problema refugiaților, iar sistemul bancar din Germania și Italia este destul de aproape de o lovitură financiară dură. Dacă punem la socoteală și incertitudinile în privința dorinței expansioniste a Rusiei, avem un peisaj relativ sumbru.

Prin urmare, nu este o surpriză că cei mai mulți analiști anticipează că, în cursul anului 2017, dolarul va ajunge la aceeași paritate cu euro.

Efectele unui dolar puternic

Un dolar puternic, eventual la fel de puternic ca euro, va avea efecte inclusiv în România. Iar acestea vor începe să fie resimțite destul de curând, în condițiile în care, într-un interval de numai 17 zile, dolarul s-a apreciat în fața leului cu aproximativ 4.4%, de la 4.0811 lei pentru un dolar la 4.2602 lei pentru un dolar.

Chiar dacă noi suntem obișnuiți să gândim în lei și euro, nu trebuie să uităm că cele mai multe produse non-alimentare pe care le cumpărăm sunt fabricate în China, care lucrează cu dolari. Prin urmare, după epuizarea stocurilor actuale, ne putem aștepta la creșteri destul de importante de prețuri pentru tot ceea ce înseamnă Made în China, dar și pentru toate celelalte produse pe care le importăm din afara Uniunii Europene: electronice, electrocasnice, gaze rusești sau chiar fructe (bananele sud-americane).

Cum te protejezi în fața creșterii dolarului

Pe vremea când prețurile la carburanți creșteau săptămânal, exista o vorbă care spunea că cel mai ușor mod să anulezi acele creșteri era să cumperi acțiuni la companiile petroliere, aflate atunci pe un trend puternic crescător.

Dacă facem o paralelă, cea mai bună metodă pentru a te proteja de un dolar puternic este să cumperi dolari. Partea bună este că în prezent opțiunile pe care le ai pentru a economisi în această monedă sunt foarte diversificate. Astfel, poți schimba lei în dolari la aproape orice bancă sau casa de schimb valutar, pentru a avea o rezervă de cash în această monedă. În plus, numeroase bănci îți oferă posibilitatea să deschizi conturi curente în dolari, iar la altele poți chiar să-ți faci conturi de economii sau depozite bancare în această monedă.

Prin urmare, indiferent dacă îți place să lucrezi cu cash sau preferi să admiri niște numere frumoase în aplicația de mobile banking, ai soluții simple pentru a te proteja măcar parțial de o creștere o dolarului comparativ cu euro și, implicit, cu leul.

De altfel, este foarte important să nu păstrezi toți banii în lei, ci să diversifici economiile cât mai mult, atât în euro, cât și în dolari, în special dacă ai cheltuieli regulate în astfel de monezi. În acest fel te protejezi de variația cursului valutar indiferent dacă leul crește sau scade comparativ cu dolarul și euro.

You Might Also Like

One comment

  1. 1

    Buna seara, referitor la preturile in crestere a bunurilor non-UE si non americane:
    Va scapa un amanunt extrem de important: cresterea dolarului nu este doar in detrimentul RON, ci contra tuturor valutelor. Niste blugi turcesti nu vor costa cu 4.4% mai mult (procentul cu care dolarul american a crescut in fata RON) si de fapt vor fi cu 11.63% – 4.4% mai ieftini, datorita aprecierii cursului dolarului in contrapartida cu lira turceasca. Aceiasi poveste si cu fructele sud americane si cu majoritatea altor bunuri non-UE (mai putin gazele rusesti, rubla ruseasca beneficiind de disponibilitate lui Trump catre prietenia ruso-americana). Mare atentie cu astfel de precizari care nu iau in calcul tot tabloul economic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *