Euro digital: ce este, cum se folosește și de ce este diferit de bitcoin

Banca Centrală Europeană (BCE) analizează posibilitatea de a introduce pe piață un euro digital, ceea ce ar aduce numeroase beneficii în contextul digitalizării generalizate a economiei. Moneda unică digitală nu ar avea însă prea mult în comun cu bitcoin.

Când ne gândim la monede digitale, primul cuvânt care ne vine în minte este bitcoin. Acesta este motivul pentru care, atunci când Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că analizează posibilitatea de a introduce pe piața un euro digital, principală reacție a fost “euro ar putea deveni ca bitcoin”.

Nimic mai fals. Este adevărat că tehnologia blockchain poate fi folosită pentru dezvoltarea unui euro digital, însă asemănările cu bitcoin se opresc practic aici.

În schimb, noul euro digital ar urma să aibă câteva elemente cheie care îl apropie mai mult de actuala moneda europeană decât de bitcoin:

  • moneda complementară: euro digital ar fi complementar cash-ului și depozitelor bancare. Practic, vorbim despre o metodă nouă de a furniza euro către populație, nu o monedă paralelă cu actualul euro.
  • paritate cu euro: un euro digital va avea aceeași valoare cu un euro “tradițional”, astfel că elimină unul dintre principalele obstacole în adopția pe scară largă a bitcoin-ului: instabilitatea.
  • emis de aceeași instituție ca euro: dacă va fi pus în aplicare, euro digital va fi emis de BCE, care emite de asemenea și euro tradițional.

Principalele avantaje ale unui euro digital

Într-un studiu de 55 de pagini (PDF), BCE explică în detaliu că digitalizarea a numeroase servicii și adopția pe scară largă a plăților electronice sunt câteva dintre motivele pentru care analizează introducerea unui euro digital. În plus, este interesant că un alt factor menționat este pandemia de coronavirus. Covid-19 a determinat o creștere a utilizării cardurilor bancare pentru a evita schimbul de banonote sau pentru a achita online diverse produse și servicii cumpărate anterior fizic.

Astfel, un euro digital ar contribui la digitalizarea și mai puternică a economiei și ar permite o dezvoltare mai accelerată a numeroase industrii.

Pentru o persoană care plătește în mod frecvent cu cardul probabil că diferențele dintre euro și euro digital ar fi minime. Totuși, aceste persoane vor avea posibilitatea de a depune bani inclusiv la BCE, o facilitate pe care în prezent o au doar băncile centrale din fiecare stat membru și băncile comerciale.

Cum ar trebui să fie noul euro digital pentru utilizatorii finali? Studiul BCE oferă patru răspunsuri la această provocare: ieftin de utilizat (la fel de ieftin ca banii cash), sigur din punct de vedere al fraudelor, fără riscuri (întrucât valoarea rămâne constantă și nu fluctuează în timp), ușor de folosit de cumpatatori și vânzători, dar și eficient (adică să permită realizarea rapidă a plăților).

Un capitol important este dedicat securității. În contextul în care accentuarea digitalizării generează o creștere a atacurilor cibernetice, un euro digital trebuie să fie sigur din acest punct de vedere pentru a oferi încredere utilizatorilor.

Nu în ultimul rând, BCE menționează în raport că euro digital este esențial pentru viitorul Uniunii Europene, chiar dacă acum o astfel de afirmație poate părea hazardată. Asta pentru că BCE crede că, în absența unui euro digital, mai devreme sau mai târziu vor apărea monede similare emise de alte instituții sau de companii de tehnologie, așa cum este și experimentul Facebook Libra. Practic, este mai simplu să fii cel care inovează decât să încerci ulterior să ții pasul. “Astfel de dezvoltări […] ar putea amenința finanțele, economia și, în cele din urmă, suveranitatea politică europeană”, este mesajul dur menționat în studiul BCE.

Pentru moment, BCE nu a luat o decizie finală în privința introducerii unui euro digital în Uniunea Europeană. De altfel, studiul este exact asta, un studiu care analizează avantajele și dezavantajele unui asemenea sistem. Consultarea publică pe marginea proiectului va începe în 12 octombrie, iar BCE estimează că va lua o decizie finală până la jumătatea anului 2021. Chiar și atunci, euro digital ar începe cu o așa-numită “faza de analiza”.