Efectele coronavirusului asupra economiei mondiale

Epidemia de coronavirus își pune amprenta asupra activităților economice din China, însă începe să aibă efecte negative inclusiv asupra economiei europene.

Peste 1.600 de persoane au încetat din viață din cauza coronavirusului, în timp ce alte peste 68.000 de persoane sunt infectate cu noul virus care a izbucnit în China în luna decembrie a anului trecut.

Cunoscut mai nou sub numele oficial de COVID-19, coronavirusul începe să aibă un impact din ce în ce mai pronunțat în economia mondială în general și în economia chineză în special.

Motivul este lesne de înțeles: în China, activitatea economică s-a redus considerabil începând din luna ianuarie, atunci când gravitatea coronavirusului a fost mai bine înțeleasă, iar marile companii au început acum să publice rapoartele pentru prima lună a anului.

De altfel, statul chinez a anunțat duminică alocarea unor fonduri de 8 miliarde de yuani, echivalentul a circa un miliard de euro, pentru lupta împotriva coronavirusului.

Cum este afectată economia Chinei

Probabil ești la curent cu faptul că numeroase companii chineze sau cu activitate în China au încetat sau redus producția industrială cu scopul de a limita răspândirea coronavirusului, iar pe termen lung acest lucru va avea un impact negativ asupra produsului intern brut. În plus, confruntați cu o gravă problemă de sănătate, chinezii s-au gândit de două ori înainte de a face achiziții majore la început de an. Iată doar câteva exemple în acest sens:

Asociația Producătorilor de Automobile din China a anunțat că vânzările de mașini au scăzut cu 18% în luna ianuarie comparativ cu ianuarie 2019, la mai puțin de două milioane de unități. În plus, asociația avertizează că industria auto va suferi un “șoc uriaș” în următoarele luni din cauza coronavirusului.

Compania de analiză Counterpoint Research anticipează că vânzările de smartphone-uri vor scădea în China cu peste 32% în perioada ianuarie-martie comparativ cu perioada similară a anului trecut, la circa 63 de milioane de unități.

Numeroși constructori auto din Europa și din Statele Unite au întrerupt producția de mașini în China. Printre ei se numără inclusiv Tesla, care promite o creștere semnificativă a vânzărilor globale în special după deschiderea uzinei din această țară.

Diverse evenimente și competiții sportive de anvergură care urmau să aibă loc în următoarea perioadă în China au fost anulate sau cel puțin amânate. Pe listă figurează Marele Premiu de Formula 1 al Chinei programat în 19 aprilie sau cursa de monoposturi electrice Formula E din 21 martie, în timp ce desfășurarea Salonului Auto de la Beijing din 21-30 aprilie este de asemenea în pericol să fie anulată.

Nu în ultimul rând, China a anunțat că va introduce o perioadă de carantină de 7-14 zile pentru… bancnote. Bancnotele vor fi dezinfectate cu raze X sau la temperaturi ridicare înainte de a fi depozitate în sguranță pentru carantină. Scopul este ca eventualele bancnote pe care există coronavirusul să nu permită infectarea altor persoane, însă acest lucru ar putea genera probleme temporare de lichiditate pentru companii.

Cum este afectată economia globală

Între timp, efectele epidemiei de coronavirus încep să se facă simțite și în țările din regiunea Chinei, dar și pe teritoriul european. Iată doar câteva exemple:

Numeroși producători auto în fost nevoiți să întrerupă producția de mașini în Asia ca urmare a faptului că nu au mai promit componente produse în China. Astfel, Hyundai a încetinit producția de mașini electrice în Coreea de Sud, Renault a întrerupt producția din Coreea de Sud, iar Toyota a încetat producția la o uzina din Japonia. Iar acesta este doar începutul, informațiile de acest gen se actualizează permanent.

Ca urmare a reducerii activităților economice din China, cererea pentru produsele petroliere este în scădere puternică, astfel că prețul petrolului a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele 13 luni. Prin urmare, prețurile la benzină și motorina au scăzut, inclusiv pe piața din România.

Inclusiv Europa se confruntă cu probleme din cauza coronavirusului. Târgul de tehnologie Mobile World Congress (MWC), care urma să înceapă în 24 februarie și la care urma să fim prezenți pentru a-ți oferi clipuri video cu cele mai interesante noutăți din lumea tehnologiilor mobile, a fost anulat.

De altfel, anularea MWC reprezintă un caz special, mai ales că în Spania au fost raportate până în prezent doar două infecții. Problema este însă generată de faptul că târgul atrage peste 100.000 de vizitatori, mulți dintre ei din China, iar numeroase companii se retrăseseră deja din cadrul evenimentului, inclusiv giganții Nokia și Intel.

Teoretic, anularea unui târg de anvergura MWC-ului va avea un impact economic important pentru orașul Barcelona. Totuși, cei aproximativ 100.000 de vizitatori reprezintă o mică parte din totalul de circa 9 milioane de turiști care vizitează anual orașul spaniol. De asemenea, este posibil ca hotelurile să nu piardă foarte mulți bani pentru nopțile de cazare anulate, în special pentru că au clauze stricte pentru situații de forță majoră.

Ceea ce este însă important de reținut este că epidemia de coronavirus are potențialul de a bulversa activitățile din întreaga lume, nu doar din China.

Dacă statul chinez nu va reuși să stapneasca epidemia, pe termen lung vom avea parte de probleme la care aparent nici nu ne gândim. Știm însă că numeroase produse de orice fel pe care le folosim în viața de zi cu zi sunt confecționate în China (da, mai puțin smartphone-urile Samsung, produse exclusiv în Vietnam). Prin urmare, mai devreme sau mai târziu, este posibil să nu mai putem cumpăra produsul preferat din cauza interuperii producției în China.

Previziuni pentru economia mondială

Inevitabil, toate aceste evenimente se vor răsfrânge și asupra datelor oficiale cu privire la evoluția economiei mondiale. În prezent, Fondul Monetar Internațional (FMI) anticipează că economia mondială va înregistra o creștere de 3.3% în acest an.

Totuși, reprezentanții FMI au anunțat deja că estimările pentru creșterea economică vor fi corectate în următoarele zile, cel mai probabil cu 0.1% sau 0.2%. Asta înseamnă că previziunea oficială va rămâne peste pragul de 3%, însă acest lucru se bazează doar pe datele actuale.

Cel mai probabil, datele oficiale pentru economia Chinei vor fi sumbre pentru luna februarie, mai ales în contextul închiderii activității în numeroase ramuri economice. Tocmai de aceea, este mai degrabă prematur să anticipăm corect cum va evolua economia lumii în acest an.