Economia României: perspective după cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani

PIB-ul României a înregistrat cea mai mare scădere procentuală din ultimii 30 de ani. Ce șanse are România să evite intrarea în recesiune?

După dușul rece anunțat încă de la începutul lunii august de principalele economii europene, a venit rândul nostru să aflăm cum a evoluat economia în al doilea trimestru al anului. Adică în perioda aprilie-iunie, care include o lună și jumătate de stare de urgență cu numeroase restricții de circulație.

Așa cum era firesc în contextul opririi activității în numeroase ramuri ale economiei, Produsul Intern Brut al României a înregistrat o scădere de 12.3% comparativ cu trimestrul anterior (ianuarie-martie 2020) și de 10.5% față de perioada similară a anului trecut (aprilie-iunie 2020).

Photo: Eduard Bălan

Este important de menționat că Institutul Național de Statistică menționează în comunicatul de presă că aceste date “sunt supuse incertitudinilor” și că “revizuirile viitoare ar putea fi mai mari decât de obicei”. În sus sau în jos, desigur. Vom afla concret undeva la începutul lunii septembrie.

Comparație cu Uniunea Europeană

Cum stă România în prezent comparativ cu Uniunea Europeană, principalul partener comercial al nostru? Oarecum surprinzător, situația este un pic mai bună, dar doar un pic.

Datele publicate de Eurostat în 14 august arată că PIB-ul Uniunii Europene a scăzut cu 11.7% față de trimestrul anterior (aici stăm ușor mai prost decât UE) și cu 14.1% comparativ cu perioada similară a anului trecut (aici stăm ceva mai bine decât UE). De asemenea, datele Eurostat indică faptul că statele din zona Euro au înregistrat scăderi mai mari (12.1%, respectiv 15%).

Dacă ne raportăm la trimestrul anterior, doar 4 țări europene au înregistrat scăderi mai mari: Spania (-18.5%), Franța (-13.8%), Italia (-12.4%), Ungaria (-14.5%) și Portugalia (-13.9%). În schimb, dacă ne raportăm la perioada similară de anul trecut, 11 țări au înregistrat scăderi mai mari: cele de mai sus plus Belgia, Cehia, Germania, Cipru, Austria și Slovacia.

Intră România în recesiune?

Răspunsul scurt este da. Înainte să vedem de ce, să explicăm pe scurt ce este recesiunea. Recesiunea tehnică apare atunci când Produsul Intern Brut (PIB) al unei țări scade timp de două trimestre consecutive. Recesiunea clasică apare atunci când Produsul Intern Brut (PIB) al unei țări scade timp de două trimestre consecutive comparativ cu perioadele similare ale anului trecut.

Practic, de modul în care va evolua economia în al treilea trimestru al anului (iulie-septembrie) depinde dacă intrăm sau nu în recesiune.

În primul rând, este foarte probabil că în al treilea trimestru economia să crească comparativ cu trimestrul al doilea, întrucât activitatea economică a revenit cât de cât la normal în cele mai multe domenii, cu excepția segmentului HoReCa și al turismului. Prin urmare, vom evita recesiunea tehnică.

În al doilea rând, este foarte probabil ca în al treilea trimestru economia să scadă comparativ cu perioada similară a anului trecut, întrucât activitatea economică nu este nici pe departe la nivelul din iulie-septembrie 2019, în special în privința turismului. Prin urmare, vom avea două trimestre consecutive de scădere comparativ cu perioadele similare ale anului trecut, ceea ce înseamnă că vom intra în recesiune.

Ce înseamnă recesiunea pentru tine?

Recesiunea este un termen economic utilizat pentru a înțelege mai bine și mai ușor cum evoluează economia, însă nu ar trebui să te preocupe în mod excesiv în acest moment, cu atât mai mult cu cât evoluția economiei nu depinde prea mult de tine.

În schimb, evoluția economiei depinde în continuare de modul în care va evolua pandemia de coronavirus atât în România, cât mai ales în Europa și, într-o măsură mult mai mică, în Statele Unite. Poate te întrebi de ce este atât de importantă evoluția pandemiei în Europa, însă cred că poți intui și singur răspunsul: exporturile României sunt esențiale pentru economie, iar mare parte a acestora au loc cu țări din Uniunea Europeană.

De exemplu, în prima jumătate a acestui an, exporturile totale ale României au fost de 28.6 miliarde de euro, din care 20.8 miliarde de euro au fost exporturile cu țări din Uniunea Europeană, adică 72.8% din total. Față de prima jumătate a anului trecut, exporturile au scăzut cu 18%, iar acest lucru se vede și în PIB.

Prin urmare, o primă concluzie este că trecerea peste recesiune va depinde de trecerea peste pandemie. În plus, după trecerea pandemiei, va mai trece o perioadă, poate chiar de un an, până când economia va reveni la nivelul premergător pandemiei. Principala explicație aici este că oamenii au tendința să devină mai precauți în cheltuieli în timpul recesiunilor și apoi își păstrează acest nou obicei o perioadă și după trecerea recesiunii.