Suntem departe de aderarea la moneda euro: avantaje și dezavantaje

Comisia Europeană a publicat recent un amplu raport cu privire la eforturile mai mici sau mai mari depuse de câteva state ale Uniunii Europene pentru adoptarea monedei unice europene.

Raportul de peste 150 de pagini poate fi citit integral în format PDF, însă pentru noi concluziile raportului sunt extrem de simple: România nu mai îndeplinește în prezent niciunul dintre cele patru criterii esențiale pentru aderarea la moneda euro.

Criteriile stabilite de Comisia Europeană pentru ca o țară să adopte moneda euro sunt destul de stricte și, evident, nu sunt negociabile:

  • inflația anuală trebuie să fie cu cel mult 1.5 puncte procentuale mai mare decât media celor mai bune 3 state europene la acest capitol;
  • cursul valutar să fie stabil, iar rata dobânzilor pe termen lung să nu fie cu peste două puncte procentuale mai mare decât media celor mai bune 3 state europene la capitolul inflației;
  • deficitul bugetar trebuie să fie de cel mult 3% din Produsul Intern Brut (PIB);
  • datoria publică nu poate fi mai mare de 60% din PIB.

Pe lângă România, există alte 5 state europene care nu au adoptat încă moneda unică europeană, și anume Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Suedia și Ungaria. Dintre acestea, Bulgaria și Croația sunt cel mai aproape de aderarea la moneda euro.

Avantajele monedei euro

Moneda unică europeană aduce țărilor care o folosesc câteva avantaje majore.

De departe, principalul avantaj este creșterea schimburilor comerciale cu celelalte state care utilizează euro, ca urmare a eliminării conversiei valutare. Acest lucru contribuie la creșterea afacerilor locale care exportă bunuri și mărfuri în alte state membre ale zonei euro, dar și la creșterea veniturilor încasate la bugetul de stat.

De asemenea, țările care au adoptat euro au avut parte și de o creștere exponențială a numărului de turiști străini, ca urmare a faptului că străinii sunt mai tentați să călătorească într-o țară în care nu este nevoie să-și bată capul cu conversii valutare.

Același lucru este valabil și pentru companiile care doresc să investească în țara noastră. În absența riscului valutar, companiile devin mai interesate să investească în țări care utilizează moneda euro în detrimentul celor care au propria monedă, în special dacă aceasta din urmă are fluctuații periodice majore.

În plus, companiile din țară pot încheia contracte la prețuri mai bune pentru diverse acorduri cu furnizori externi, întrucât dispare riscul unei aprecieri bruște a monedei, care ar putea afecta planul de afaceri.

Teoretic, un alt avantaj este că țările care folosesc moneda euro ar trebui să se ajute mult mai ușor între ele în cazul unor crize economice. În plus, cu cât o monedă are o circulație internațională mai vastă, cu atât riscurile se împart mai ușor între statele respective.

Dezavantajele monedei euro

Evident, din această ecuație nu lipsesc dezavantajele monedei unice europene, însă acestea sunt semnificativ mai mici decât avantajele.

De departe, cel mai important argument împotriva monedei euro este că statul respectiv pierde independența asupra propriei monede în favoarea unei instituții europene, și anume Banca Centrală Europeană.

De exemplu, în cazul unei crize, un stat care utilizează propria monedă apelează de regulă o o metodă simplă, dar periculoasă: tipărește bani, cu riscul de a genera o inflație puternică. În schimb, un stat care folosește moneda euro nu poate tipări mai mulți euro, întrucât o astfel de decizie aparține Băncii Centrale Europene, care teoretic este o instituție independentă.

Acest dezavantaj s-a observat cel mai bine la celebrele crize prin care au trecut nu cu foarte mult timp în urma Grecia și Italia, motiv pentru care au existat speculații că cele două state ar putea fi tentate să revină la propriile monede.

Concluzii

Avantajele monedei unice europene sunt fără îndoială mult mai puternice decât dezavantajele, însă și acestea din urmă pot avea efecte negative asupra economiilor locale.

Ție ți-ar plăcea să folosim euro în România sau preferi în continuare leul românesc?