Cinci moduri inedite prin care să reduci cheltuielile

Fără să ne dăm seama, în fiecare zi cheltuim sume mici de bani pe diverse nimicuri sau facem unele greșeli aparent nesemnificative. Totuși, dacă le aduni pe o perioadă mai mare de timp, de exemplu o lună, toate aceste nimicuri vor ajunge să reprezinte o parte destul de semnificativă ca valoare din bugetul tău.

Tocmai de aceea, înainte să începi să economisești propriu-zis, ar fi bine să iei în calcul câteva metode inedite, dar foarte eficiente, pentru a reduce cheltuielile de zi cu zi. În acest fel vei reuși să rămâi cu mai mulți bani în buzunar la finalul zilei.

Alimentația la locul de muncă

Un prânz la restaurant sau la mall în pauza de masă și o cafea de la automat în fiecare zi te “ușurează” lejer de 20-30 de lei. Pe parcursul a 20 de zile lucrătoare într-o lună, un astfel de stil de viață te costă circa 400-500 de lei, o sumă deloc de neglijat.

Dacă facilitățile oferite de angajator îți permit, primul pas este să-ți aduci mâncare de acasă. Poți să gătești acasă sau să cumperi alimente de la piață sau de la supermarket pentru un prânz copios: o salată de roșii, ouă fierte sau o porție de paste sunt doar câteva sugestii de rețete ușor de preparat și transportat. În plus, poți vorbi cu colegii să cumpărați un aparat de cafea performant pe care să-l folosiți la comun.

Renunță la abonamente inutile

Cunosc persoane care au abonament la sală în valoare de peste 100 de lei, dar care trag de fiare doar de 2-3 ori pe lună. Sau persoane care plătesc zeci de lei ca abonament la o publicație online și citesc doar 2-3 dintre cele peste 100 de articole publicate (da, ăsta-s eu!).

Practic, în astfel de cazuri, vorbim de bani aruncați degeaba pe fereastră. Dacă și tu faci astfel de chetuieli, renunță la abonamentul respectiv măcar pentru o lună, pentru a vedea dacă îi simți lipsa. Cel mai probabil, îți vei da seama că dădeai banii pe ceva ce oricum nu foloseai. Mai am însă alte variante care nu costă. Dacă totuși vrei să faci mișcare sau să citești, mergi în cel mai apropiat parc și aleargă dimineața sau seara, iar revistele descarcă-le pe un telefon sau tabletă, în felul ăsta le poți citi oriunde și oricând.

Folosește inteligent resursele

Poate că factura la energie electrică sau cea la căldură ți se par decente ca valoare, însă asta nu înseamnă că nu poți reduce cheltuielile cu menținerea confortului la același nivel. Pe timp de iarnă, dozează căldura pentru o temepratură constantă de 22-23 de grade, chiar dacă acum crezi că nu poți rezista la mai puțin de 27 de grade (da, cunosc cazuri).

Pe timp de vară, oricât de tentant ar fi, nu seta aparatul pe 20 de grade, ci pe la 25 de grade, în funcție de temperatura exterioară. Dacă petreci câteva ore la 20 de grade și apoi ieși într-o caniculă de 40 de grade, corpul tău va resimți mult mai dur căldura. În plus, stinge luminile atunci când ieși din cameră pentru mai mult timp și nu lăsa apa să curgă la robinet sau duș în mod inutil. Toate aceste metode vor conduce la o reducere a consumului de energie și, implicit, la facturi mai mici.

Folosește inteligent mașina

Un condus agresiv sau un blocaj în trafic cresc consumul de carburant, iar reviziile amânate pot avea ulterior consecințe negative asupra costurilor de reparație. Prin urmare, încearcă să ai un stil de condus mai prudent, să folosești presiunea corespunzătoare în pneuri și să cureți filtrele la timp pentru a reduce consumul de carburant și costurile cu întreținerea.

De asemenea, dacă petreci foarte mult timp în trafic, încearcă să convingi angajatorul să-ți decalezi programul cu o oră sau două. Astfel, vei ajunge mai repede la muncă, și, respectiv, acasă, cu un consum mai mic de carburant și cu un nivel de stres mai scăzut.

Micșorează dobânda la credite

În prezent, dobânzile la credite sunt la minime istorice, în special datorită ROBOR-ului mic, dar și ca urmare a faptului că marjele de dobândă practicate de bănci au scăzut destul de mult. În plus, în trecut existau comisoane care între timp au fost reduse sau chiar eliminate.

Dacă ai un credit vechi contractat pe termen lung, încearcă să vorbești cu banca să reducă nivelul dobânzilor la un nivel cât mai apropiat de cel din prezent sau să elimine unele comisioane. Dacă banca refuză, o soluție alternativă este să refinanțezi creditul la o albă bancă, întrucât condițiile actuale de creditare sunt mai bune.