Ce-i face speciali pe bărbații cu barbă?

Văd tot mai des pe stradă, mulți bărbați cu barbă. Uneori am senzația că am călătorit cu mașina timpului într-o altă epocă. Foarte bine! Am înteles că este un trend nou sau poate unul vechi, reîncarnat sub un nume neimportant chiar acum. De la bun început vă spun, ca să evităm conflictele, că mie îmi plac bărbații fără barbă. Dar asta chiar nu contează aici. E decizia fiecăruia cum își aranjează părul de pe față, că nu mai trăim în vremurile în care tunsul și bărbieritul erau obligatorii impuse prin convenție sau chiar forță.

Etimologic vorbind, substantivul bărbat provine din limbile romanice, de la cuvântul barbato sau barbado cu sensul de “om cu barbă”. Barba este un aspect al înfățișării umane care diferențiază clar bărbații de femei. Femeilor nu le crește barbă pe față. Cel puțin, nu încă! În concluzie, este o caracteristică genetică a bărbaților, e în ființa lor acest lucru. Și totuși, chiar le place? Sau așa e trendul?

Să revenim la prezent. La prima privire, această nouă modă oferă bărbatului, care o poartă, o imagine ușor enigmatică, misterioasă. Îl face pur și simplu irezistibil pentru femei. De ce? Să spunem că încă mai studiez problema.

Se pare că bărboșii au de asemenea șanse mai mari la o carieră de succes. Barba arată maturitate și impune respect. E ca atunci când te uiți pe bancnote sau la tablouri istorice cu înaintași ai neamului. Pe alocuri denotă inteligență și creativitate, într-un sens mai special, revolta unui spirit liber. E clar, poate fi un “accesoriu” bun de luat în seamă.

Nici latura economică nu e de neglijat. Bărboșii cheltuiesc mai puțini bani pe produse cosmetice folositoare bărbieritului. De fapt mai deloc. Iată o economie substanțială în bugetul cuplului/familiei.

Surprizele continuă. În ciuda aspectului neîngrijit, se pare că bărbaţii care poartă barbă sunt mai sănătoşi decât cei fără barbă. Bărboșii trăiesc mai mult. Teoretic vorbind.  Barba oferă o protecție sporită împotriva microbilor și bacteriilor. Protejează împotriva razelor ultraviolete. Bărbaţii care obişnuiesc să își lase barbă pe timpul verii sau când se expun la soare prezintă un risc mai mic de a se îmbolnăvi de cancer de piele sau arsuri. Are chiar și rol anti-îmbătrânire, fără operații estetice. Specialiştii spun că firele de păr menţin tenul într-o stare bună, chiar hidratat.

Să privim acum podoaba și dintr-o perspectivă senzuală. Bărboșii sunt pur și simplu misterioși. Fără îndoială. Iar asta le intrigă și mai tare pe femei. E o tehnică excelentă de seducție. Ele devin curioase și vor să afle ce bărbat se ascunde sub o barbă deasă și lungă. De aceea e cu atât mai important să descopere acolo un secret valoros, o personalitate aparte, educată, un spirit atât de liber încât să fascineze, un suflet cald și sincer. De aceea fiți cu băgare de seamă. O dată distrusă magia, barba riscă să devină o cortină care va cădea repede peste o piesă de teatru jucată prost.

Și totuși, domnilor… chiar dacă zilele acestea femeile consideră barba sexy, nu vă aruncați aparatul de ras și nu uitați de igiena zilnică pentru că riscați să deveniți un bărbat neglijent, cu barbă țepoasă și urâtă. Există destule produse pentru întreținere. Faceți și drumuri regulate la bărbier ca să dați comorii o formă elegantă, altfel masculii din voi riscă să se transforme în alte specimene ale atlasului biologic. În concluzie, nu confundați mărimea potențialului personal cu lungimea și sălbăticia bărbii. Aici sunt sigură că nu există nicio legătură.