[Editorial] Sorin Oprescu, în operaţie la DNA. Îi vom duce dorul?

Primarul Bucureştiului ajunge pe “masa de operaţie” de la DNA pentru luare de mită. Este arestat sub acuzaţia că primea un procent din profiturile firmelor care primeau contracte de la primărie. 25 de mii de euro ar fi fost suma care l-a adus în atenţia procurorilor, dar ulterior un om de afaceri a declarat că i-ar fi dat un milion de euro şpagă în ultimii trei ani.

Sorin Oprescu jură că nu a cerut nici un ban. Probabil era obişnuit cu plicurile de pe vremea când era medic… Că nici ei nu cer, ştiţi! Oricum, este acoperit de prezumţia de nevinovăţie.

Primarul, acum arestat pentru 30 de zile, rămâne în istoria capitalei nu doar pentru ancheta aceasta ci şi pentru alte lucruri. Una ar fi o performanţă oarecum nedemnă de anii pe care îi trăim, dar care era aşteptată de 25 de ani de bucureşteni: nu mai sunt câini fără stăpân pe străzi. E drept, haitele au dispărut numai după ce un băieţel de patru ani a fost sfâşiat de maidanezi la marginea unui parc. După tragedie, Sorin Oprescu a oferit o scenă pentru care ar fi fost aplaudat dacă era actor. În timpul conferinţei de presă în care declara război căţeilor vagabonzi a plâns şi a amintit celor care l-au votat că şi el este bunic şi deci oripilat de ce s-a întâmplat în oraşul pe care îl conduce.

Acelaşi primar îşi trece în palmares şi deschiderea pasajului rutier Basarab, cea mai complexă construcţie utilitară din capitala ultimului sfert de secol. Mulţi i-au reproşat însă că nu a făcut altceva decât să finalizeze planurile primarilor dinaintea lui, Videanu şi Băsescu. În fine, la capitolul realizări, Sorin Oprescu îşi trece şi ridicarea Arenei Naţionale, cel mai mare şi mai modern stadion din ţară. Istoria edificiului are şi multe pete negre. Au fost probleme mari cu gazonul şi acoperişul stadionului. Iar arena a costat 234 de milioane de euro, cu aproape 100 de milioane mai mult decât stadionul din Frankfurt, după care s-au inspirat proiectanţii.

Cam asta e ce a făcut Sorin Oprescu. Ce nu a făcut este însă şi mai uimitor. A promis în campania electorală o autostradă suspendată care să traverseze Bucureştiul de la est la vest. Un miliard şi jumătate de euro cost final. Când mulţi au spus că este un preţ uriaş, Oprescu a venit cu altă soluţie. Să transforme autostrada suspendată într-o şosea… subterană. Deocamdată, problema este în aer. Doar la figurat. Mai multă zarvă a stârnit când a susţinut construirea celei mai mari moschei din Europa la Bucureşti. A spus că sunt exagerări şi că nu va fi cea mai mare: 4.000 metri pătrați, în condiţiile în care suprafaţa sălii de rugăciune de la Moscheea Albastră, Istanbul, este de vreo 2.000 metri pătrați. Faţă de ideea aceasta, promisiunile că Bucureştiul va avea 70 de kilometri de pistă pentru biciclişti şi că una dintre piste va lega oraşul cu Zoo Băneasa nu mai au nici o importanţă. Pentru că oricum nu s-au realizat. La fel de mult intrigă şi prezenţa fiului său în ancheta DNA şi în afacerile de familie, despre care presa vorbeşte că nu sunt tocmai curate. Procurorii spun că băiatul lui Sorin Oprescu intermedia şpăgile de la Primărie şi că se întâlnea cu “finanţatorii” în străinătate.

Dincolo de asta, Mircea Oprescu ar fi implicat şi în afaceri legate de domeniul medical. Au existat discuţii multe despre alăturarea acestui domeniu cu contractele date de primărie pentru dotarea unor spitale din Bucureşti, dar nici o anchetă oficială nu a fost deschisă. Ultimele informaţii spun că fiul lui Sorin Oprescu pregăteşte deschiderea unei clinici de lux la Viena. El a plecat în Austria de câteva luni, după un scandal de care s-a ocupat toată presa din România. Deschiderea aşa-numitului Dog Town, un adăpost care a început să fie construit la Giurgiu pentru câinii maidanezi adunaţi din Bucureştiul. Proiectul este al unei asociaţii deţinute de prieteni ai fiului lui Sorin Oprescu, aşa cum şi primarul a recunoscut. Adăpostul a înghiţit un milion şi jumătate de euro, fonduri private, dar nu are prea mulţi “clienţi”. Sorin Oprescu a sprijinit construirea adăpostului şi a convins oameni importanţi să facă donaţii în ideea în care Dog Town să devină vital dacă vrem să avem o capitală fără maidanezi. Cu toate acestea, Primăria a trimis acolo doar câteva sute din cei aproape 70 de mii de câini fără stăpân.

Asta este, pe scurt, o parte din istoria primarului capitalei, arestat de curând pentru luare de mită. Dacă va face istorie în continuare, urmează să vedem.