Economia cuplurilor moderne – cum să împărţi banii în cuplu

Potrivit unui studiu realizat în 2013 de Institutul Naţional de Statistică, 65% dintre divorţurile din România au loc cu acordul părţilor, iar în spatele acestui termen se ascund de multe ori neînţelegerile în privinţa banilor. Nici nu este de mirare. Chiar dacă au exact acelaşi venit şi decid de comun acord cum să gestioneze banii, bărbatul şi femeia care formează un cuplu sunt diferiţi, au aspiraţii diferite, au metode diferite de a se simţi împliniţi: poate că el vrea un Apple Watch, în timp ce ea poate că vrea un parfum bun.

Tocmai de aceea, nu există reţeta ideală şi perfectă pentru economia cuplurilor moderne, nici măcar după ce se ajunge la căsătorie. Există însă metode prin care îţi poţi creşte şansele să nu ai parte de certuri în casă din cauza banilor.

Vorbeşte cu ea despre bani

Nu chiar din prima zi în care sunteţi împreună, dar cu siguranţă înainte de a locui sub acelaşi acoperiş. Comunicarea deschisă este esenţială pentru a-ţi exprima aşteptările şi, mai ales, pentru a afla care sunt pretenţiile ei şi modul în care priveşte acest aspect esenţial din viaţa voastră. Nu sări peste acest pas, s-ar putea să descoperi o altă faţă a persoanei pe care credeai că o cunoşti atât de bine. Poate nu vrea să contribuie cu nimic la cheltuielile casei şi poate crede că toţi banii ei trebuie să rămână ai ei. Pentru sesiunea de “negocieri”, pontul meu este să ai grijă la imaginea ta, pentru că tu dictezi cum te vede partenera.

Pune doar o parte din bani la comun

Dacă pui toate veniturile la un loc împreună cu ea, mai devreme sau mai târziu vor apărea eternele discuţii despre diverse decizii de achiziţie. Este normal să pui banii la comun în cuplu, dar este esenţial să-ţi păstrezi o doză sănătoasă de libertate: păstrează măcar 20% din bani pentru cheltuieli personale și chiar pentru satisfacerea propriilor plăceri. Atenţie: nu spun să “ascunzi” aceşti bani şi să-i cheltui fără ca ea să ştie, ci dimpotrivă: explică-i concret că ai nevoie de ei pentru anumite lucruri care îţi plac. În felul ăsta eviţi o greşeală tipică comisă de părinţii noştri, care puneau toţi banii “la grămadă” şi apoi se văitau cu prima ocazie că nu au bani să-şi cumpere un anumit produs sau să plece într-o vacanţă.

Stabileşte un plan concret pentru plata facturilor

Teoretic, trebuie să contribui la plata chiriei, a întreţinerii, a facturilor la energie sau gaze naturale la fel de mult ca ea, adică să împărţiţi totul la doi. În realitate, reţeta ideală diferă de la cuplu la cuplu, în funcţie de diferenţa de venituri existentă între tine şi ea şi de principiile de viaţă ale fiecăruia. De exemplu, dacă jumătate din cheltuielile lunare ale casei valorează aproape cât tot salariul ei, nu-i cere să-ţi plătească 50% din facturi. Chiar dacă ar accepta situaţia asta, pe termen lung ar deveni nemulţumită că nu mai are bani şi pentru lucrurile personale menţionate la capitolul anterior. Deznodământul îl intuieşti şi singur. Din nou, comunicarea este esenţială.

Stabileşte investiţiile pe termen lung

Ce să fie? Un Renault Kadjar pentru tine să ajungi mai uşor la birou sau câteva vacanţe la Tokyo pentru ea după luni întregi de audit până aproape de miezul nopţii? Probabil că aici vei întâlni cele mai mari dificultăţi în “negocieri”, pentru că investiţiile pe termen lung sunt greu de planificat. Încearcă să împaci şi capra, şi varza. Câte ceva pentru tine, câte ceva pentru ea. Şi în nici un caz nu te bucura dacă insişti şi câştigi “dreptul” de a decide unilateral în ce investeşti: te va ierta, dar nu va uita niciodată. Iar dacă nu ajungeţi la un acord, până vă hotărâţi pune banii într-un depozit în dolari.

Construieşte un fond de rezervă

Multe certuri în cuplu apar când se ivesc diverse datorii, iar aici nu mă refer la cumpărarea unui produs scump de care nu ai nevoie, ci la plata chiriei sau ratei la bancă. De aceea, e important să previi situaţia asta prin realizarea unui fond de rezervă din care să puteţi trăi liniştiţi câteva luni în cazul unor probleme la job sau cu afacerile personale.

Evită să faceţi afaceri împreună

Cu excepţia cazului puţin probabil în care aveţi o filosofie identică despre afaceri, să construiţi împreună un business nu este tocmai cea mai fericită alegere. Inevitabil, vor apărea discuţii despre modul în care trebuie gestionată afacerea, iar unul dintre voi va prelua rolul de lider. Nu te bucura prea mult dacă eşti tu acela: subalterna ta de la birou va găsi diverse metode prin care să te pedepsească acasă, iar micile divergenţe vor conduce încet, dar sigur, la rupturi şi în relaţia de cuplu. În plus, dacă afacerea respectivă este singura din care trăiţi, o perioadă nefastă va avea repercursiuni negative asupra economia familiei. Alternativa este ca fiecare să aibă propria afacere, caz în care eşecul uneia dintre ele nu va fi chiar dramatic.

Nu ascunde niciodată o achiziţie scumpă

Ştiu, pare tentant să cumperi din banii tăi un produs sau serviciu scump fără să-i spui, mai ales dacă există şanse mari să nu afle despre asta. Nu este însă cazul să rişti. Dacă află, îşi va pierde încrederea în tine, iar de aici până la probleme mai mari nu mai este decât un pas. În plus, priveşte problema şi invers: ţi-ar plăcea ca ea să dea banii pe anumite lucruri fără ca tu să ştii despre asta?

Nu asculta sfaturile părinţilor

Cel mai probabil, părinţii tăi şi-au trăit tinereţea în comunism: alte vremuri, cu salarii practic egale şi posibilităţi de distracţie aproape inexistente, dar şi alte mentalităţi generate de numeroase lipsuri ale epocii. Prin urmare, chiar dacă sunt bine intenţionaţi, părinţii nu te pot ajuta prea mult în gestionarea banilor în viaţa de cuplu. De fapt, uneori poate fi periculos chiar şi să ceri sfatul prietenilor apropiaţi, mai ales dacă ideile propuse de ei eşuează. Într-o astfel de situaţie, poţi ajunge foarte uşor să dai vina pe prieteni pentru conflictele care apar în relaţionarea cu ea.

Acum e timpul să treci la treabă: înţelege pe ce se duc banii tăi, foloseşte cu încredere cardul de debit şi nu uita de fondul de rezervă, elemente importante pentru a avea o viaţă financiară liniştită alături de ea. De restul se ocupă colegul meu Radu.