Depresia de ianuarie | Unsprezece trucuri ca să o fentezi

Dacă lunile din calendar ar fi femei, atunci martie ar fi o codană de 18 de ani, cu ochi verzi, jucăușă, neserioasă și cam năbădăioasă, iulie ar fi o seducătoare focoasă de 30, mereu gata să te stoarcă de transpirație, însă ianuarie… Cu ianuarie e altă poveste. Luna asta aș vedea-o mai degrabă ca pe o Baba Cloanța, morocănoasă și țâfnoasă, mereu pusă pe stricat ceva, dar mai ales pe stricat starea mea de spirit. Pentru că e dovedit științific, ianuarie este cea mai deprimantă înșiruire de patru săptămâni, iar fiecare zi de luni din componența ei este o candidată cu șanse reale la titlul de cea mai depresivă zi din an. Și pe bună dreptate, pentru că sărbătorile s-au dus, banii i-ai cam spart, până la leafă mai e cale lungă, vremea e rece și sumbră, hainele abia te mai încap, fețele din jurul tău sunt mahmure, iar următoarea dată importantă din calendar e Valentine’s Day. Horror!

Dar există speranță, pentru că o serie de trucuri inventate de savanți și parțial testate chiar pe pielea mea predispusă la depresie chiar funcționează. Iată-le mai jos!

 • Apucă-te de sport! Sari pe bicla aia statică din hol, pe care nu te-ai mai urcat de la Moș Nicolae, și dă-i pedale! Ridică de gantere, trage de extensoare, fă niște abdomene, iar endorfinele se ocupă de restul.
 • Ascultă niște muzică veselă și mobilizatoare. După ce te-au exasperat colindele o lună întreagă, probabil că e cam exagerat să asculți black metal ca să te dregi, dar în timp ce faci exerciții fizice o să pice numai bine niște heavy metal de școală veche. Sau ce-ți place ție, numai să fie ritmat și în gamă majoră…
 • Fă-ți planuri de vacanță. Ignoră puțin deficitul de cont curent al lunii ianuarie și caută-ți niște destinații mișto pentru când s-o întoarce căldura. O să vezi poze cu locuri exotice, cu fete sexy, care te vor înveseli. Iar psihologii spun că planificarea unor activități plăcute ajută creierul să iasă din haznaua cu tristețe.
 • Citește o carte! Cu alte cuvinte, călătorește cu mintea în orice loc și în orice timp ai chef. O incursiune în lumea fanteziei e doctorie curată atunci când cheful de viață te-a părăsit.
 • Amăgește-te cu niște mâncare gustoasă. Chiar dacă nu e momentul să te întorci la abuzurile calorice, niște bucate delicioase îți fac minuni la moral. Singura condiție este să nu te lăcomești, că pui burtă și iar se întoarce depresia.
 • Bagă vitamine, în special vitamina D, și mai fă plimbări. Chestia complicată e că, fără lumină naturală, vitamina asta nu se asimilează, deci trebuie să te expui la Soarele leșinat de ianuarie. Dar mersul în aer liber o să-ți redea aripile optimismului.
 • Reevaluează-ți planurile. În sensul că e momentul să treci prin furcile caudine ale realității promisiunile alea de Anul Nou. Ți-ai propus să slăbești? Perfect! Propune-ți să slăbești cinci kile până în 10 februarie, de exemplu. O țintă clară și realizabilă îți arată singură calea.
 • Identifică-ți problemele și apoi rezolvă-le. Știu că ai impresia că tot universul complotează împotriva fericirii tale, dar adevărul e că necazurile provin de la mici neajunsuri concrete. Serviciul? Prietena? Mașina? Vezi ce trebuie reparat sau schimbat și acționează!
 • Anturează-te cu niște prieteni. Și amicii tăi suferă de depresia lunii ianuarie, așa că o reuniune în care să flecăriți și să jucați pe consolă vă dă ocazia să faceți schimb de experiențe și de leacuri pentru tristețe – vorbitul chiar ajută, femeile au dreptate!
 • Convinge-ți șeful să te trimită în delegație. Preferabil peste hotare. Psihologii spun că asemenea călătorii te mobilizează și, chiar dacă trucul se dovedește ineficient, o să vezi că e mai mișto să fii deprimat în New York decât în Sălăjan.
 • Descoperă-ți un nou hobby. Mintea ocupată n-are loc de gânduri negre, iar bucuria de a descoperi ceva la care te pricepi e fix balonul de oxigen care-ți trebuie. Mie, de exemplu, prietena mi-a făcut cadou un ukulele la care zdrăngănesc tot mai bine. Victorie!