Dependenţa de telefon şi de selfie, ţine-le sub control

PSIHOLOG Keren Rosner - Dependenţa de telefon şi de selfie

Îţi verifici mobilul mai des decât respiri şi una-două tragi o poză pentru Facebook. Acestea sunt cele mai clare simptome că te-a lovit şi pe tine dependenţa de telefon şi de selfie. Adică două dintre comportamentele nou-intrate în atenţia psihologilor odată cu progresul şi cu invazia tehnologiei care ar fi trebuit, teoretic, să te ţină conectat la informaţiile vitale pentru cariera şi pentru afacerea ta. Un paradox, desigur, precum cel al internetului, care a fost conceput ca o unealtă de partajat informaţii şi care a devenit mediul predilect pentru propagarea pozelor cu pisici.

Unii experţi sunt de părere că dependenţa de telefon şi de selfie este o tulburare de comportament la limita psihozei şi încă nu-s foarte siguri dacă nu cumva la fel este şi tendinţa compulsivă de a deschide telefonul la fiecare cinci secunde. Există, desigur, mai multe etape. Una e să tresari la fiecare alertă de mail sau de mesaj, chiar dacă şansele sunt foarte mari să fi primit încă un spam, şi alta e să butonezi mobilul şi să dai refresh, deşi e clar că nu te-a deranjat nici măcar un robot programat să-ţi trimită oferte promoţionale. Iarăşi, e de înţeles dacă vrei să-ţi faci selfie cu vreo vedetă întâlnită prin parc. E însă un pic alarmant dacă te pierzi în narcisismul de a te trage în selfie imediat ce faci ochi, după ce te speli pe dinţi, în timp ce-ţi savurezi micul dejun şi aşa mai departe. Iar atunci când cauţi dinadins locuri periculoase în care să te autopozezi, e clar că ai nevoie de ajutor specializat.

Dependenţa de telefon şi de selfie, între normalitate şi pericol

Însă ambele comportamente sunt fireşti, atunci când nu depăşesc anumite limite, iar asigurările vin de la psihologul Keren Rosner. E de aşteptat să te refugiezi în telefon, ca să evadezi dintr-o situaţie plictisitoare, precum aşteptatul pe scaun să-ţi vină rândul la medic. La fel de normal, pentru unii, e să-şi arunce privirea pe ecranul tactil, dacă participă fără voie la o scenă de care se simt străini. Pericolul te pândeşte abia dacă începi să evadezi în telefon prin şedinţele de la firmă sau chiar când eşti la volan.

Însă pentru toate există o rezolvare, iar în cazul tehnologiei comunicaţionale secretul este autodisciplina. Igiena folosirii telefonului şi a tabletei e la îndemâna oricui, cel puţin în etapa în care comportamentul se încadrează în limitele normalului. Pentru cei care se tem că au sărit puţin calul digital, iată mai jos câteva sfaturi competente, de la psihologul terapeut Keren Rosner.