DE CE AU PICAT Facebook, WhatsApp și Instagram? – Cavaleria.ro

Viața nu se oprește atunci când nu mai ai baterie la telefon, ori când nu ți-ai plătit abonamentul la internet sau când pur și simplu ești în vârful munților și nu ai semnal. Atunci când unul sau mai multe din serviciile gratuite pe care le folosești cu atât de mare încredere nu mai funcționează timp de cinci ore doar despre asta vorbim.

Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp și Oculus au fost complet nefuncționale aseară iar lumea a luat-o razna din cauza asta. Și asta la doar câteva zile de când angajata care a denunțat politicile mizere ale companie și-a făcut identitatea publică, alături de miii de pagini de documente interne care au ajuns la marile agenții de presă din lume.

Dacă ești curios de ce Facebook este din nou în ochii publici, cei de la Wall Street Journal au o anchetă complexă la ei pe site despre cum milioane de utilizatori VIP au parte de o cenzură preferențială, aproape inexistentă, și despre faptul că instagram distruge permanent încrederea de sine a peste 30% din fetele tinere ce se inspiră zilnic de la idolii lor de pe platformă.

De ce a picat Facebook? 

Pentru că cineva a greșit calea de acces a internetului, acele DNS-uri de care vă povesteam într-un clip anterior aici pe canal, și tot traficul de pe internet care avea cea mai mică legătură cu Facebook sau oricare din platformele deținute de el, nu ajungeau în serverul care trebuie. De ce spun ”cineva” și nu ”ceva”? 

Pentru că acele servere, oricât de automatizate ar fi ele, au fost programate de cineva. Setările de rețea, DNS, routările dintr-un server nu sunt puse la întâmplare tocmai pentru a evita situații de genul acesta în momentul unui restart.

Acum, motivele reale le știu probabil doar câțiva angajați de la Facebook, cei care au semnat cu viața lor contractul de angajare, și e puțin probabil să îl aflăm noi prea repede.

Ce a făcut Facebook?

Și-a cerut scuze, pentru că așa e frumos, pe Twitter, acolo unde se duce de obicei lumea în situații de genul. Nu e prima dată când se întâmplă, am uitat repede că în 2019 au fost picate toate serviciile timp de 24 de ore, din motive reale încă necunoscute.

Cine a pierdut și ce a pierdut?

Se estimează undeva la 7 miliarde de dolari din venituri de reclamă pentru Facebook și probabil mai mult pentru companiile care își desfășoară activitatea cu ajutorul platformei. 

Vorbim aici de magazinele de pe facebook, serviciile de transport, restaurante care nu au avut trafic din facebook Ads și multe alte busines-uri ce depind de cei aproape 3.5 miliarde de oameni conectați. Da, aproape toată lumea conectată la internet folosește cel puțin unul din serviciile lor, într-un fel sau altul. Whatsapp și Messenger pentru comunicare, Facebook și instagram pentru entertainment, promovare sau pierdut timpul. 

Îți dai seama câte conspirații nu au mai prins aripi în aceste cinci ore? Câte clipuri de propagandă sau cu rea intenție nu au fost uploadate și vizionate în tot acest timp… Mai că îmi pare rău pentru asta, dacă aș trăi într-o realitate paralelă.

Ce am făcut noi în echipă?

Nimic, unii s-au culcat mai devreme, alții s-au uitat la un film acasă, unii au vorbit cu membrii familiei mai mult iar eu mi-am pus telefonul pe Airplane Mode ca să mă bucur de ultimul film al lui James Bond într-o sală de cinematograf aproape goală. PS: Am cumpărat biletele înainte să pice Facebook, deci nu a fost o consecință a faptului că social media a luat o pauză.

Cum afli dacă e picat un site?

Intri pe downdetector.com și scrii numele site-ului care nu îți merge ca să vezi dacă mai sunt și alții cu aceeași problemă. Aici sunt monitorizate toate serviciile mari de streaming, mail, social media sau gaming, și poți să îți dai seama și de locația problemei sau de momentul când vor reveni online acele site-uri.