Cum să scapi de datorii în cinci pași

“Bărbatul care nu are niciodată suficient de mulți bani pentru a-și plăti datoriile are prea mult din altceva.”

spunea scriitorul James Lendall Basford.

În cele mai multe cazuri, vorbele sale reflectă purul adevăr. Indiferent că ai rămas în urmă cu o lună la plata creditului pentru casă sau că amâni tot timpul să restitui cele câteva sute de lei acordate de un prieten, este foarte posibil să ai fondurile necesare pentru achitarea datoriilor, dar să nu-ți dai seama de asta.

Există însă câteva modalități simple și eficiente prin care poți scăpa de datorii, dacă urmezi pașii de mai jos:

1. Află pe ce se duc banii tăi

Asta este prima regulă pentru a deveni stăpân pe banii tăi și nu este deloc greu să o aplici, dacă ai un pic de voință și un strop de autocontrol.

Prin urmare, deschide un Excel, un program de gestionare a banilor sau ia un creion și o foaie de hârtie și notează ce venituri ai, pe ce se duc toți banii tăi și, dacă este nevoie, alcătuiește o listă cu toate datoriile pe care le-ai acumulat, de la cele mai mici până la cele mai mari.

2. Elimină cheltuielile inutile

În fiecare lună, o parte din banii tăi se duc pe lucruri inutile, în special dacă până acum nu ți-ai contorizat concret cheltuielile. Pentru a-ți putea plăti datoriile trebuie însă să renunți măcar la o parte din aceste cheltuieli.

De exemplu, poți reduce numărul țigărilor pe care le fumezi, numărul berilor pe care le consumi la întâlnirile cu prietenii sau numărul ieșirilor la prânz la mall. Da, și mie îmi place să mănânc împreună cu colegii la mall, dar este mai ieftin să-ți aduci la birou mâncare de acasă sau măcar cumpărată de la hypermarket.

3. Vinde lucrurile nefolositoare

Sunt sigur că, de-a lungul timpului, ai strâns foarte multe lucruri pe care le-ai folosit la un moment dat, dar care acum nu-ți mai sunt de nici un folos. Sortează-le, interesează-te care este valoarea lor de piață și vinde-le pe internet.

Nu te lăsa descurajat dacă este un produs vechi, care nu mai este la modă. Tot timpul se găsesc colecționari și nu știi niciodată de unde sare iepurele. De exemplu, un prieten a vândut acum câteva luni un patefon prăfuit pe care l-a ținut în garaj peste zece ani, fără să-l mai folosească.

4. Obține un venit suplimentar

Dacă economiile făcute la pasul 2 și banii obținuți la pasul 3 nu sunt suficienți pentru a-ți achita datoriile, încearcă să obții un venit suplimentar pe lângă job-ul pe care îl ai.

Ești programator, dar îți place să scrii? Colaborează cu un site. Ești agent de vânzări, dar te pricepi foarte bine la matematică? Fă meditații. Ai prins ideea: profită de pasiunile pe care le ai și încearcă să faci un ban în plus din ele.

5. Achită întâi datoriile mici

De multe ori se întâmplă să ai mai multe datorii, cum ar fi la bancă și la prieteni. Într-o astfel de situație, este mai bine să plătești întâi datoria cea mai mică, și apoi datoria mare.

Nu este vorba despre o inginerie financiară, ci doar despre un efect psihologic. Simplul fapt că ai achitat una dintre datorii are un efect pozitiv asupra ta și te determină să faci tot posibilul să-ți achiți și celelalte datorii.

Tu cum plănuiești să scapi de datorii în perioada următoare?