Cum să scapi cu viaţă din caniculă

Unul dintre miile de paradoxuri ale traiului în Bucureşti e că iarna și primăvara plângi de dorul zilelor călduroase, iar vara transpiri, leşini şi nu ştii cum să scapi cu viaţă din caniculă. Până în iunie, spui mereu că nu mai suporţi frigul și te rogi să revină minimele diurne de 25 de grade Celsius, cu nerăbdarea unei virgine în prag de facultate. Dar, pe cât de frustrant este jocul de-a v-aţi ascunselea al Soarelui printre nori, pe atât de copleşitoare devine căldura care literalmente ne iese pe nas, atunci când astrul zilei începe să-i dea blană în pedala cu grade. Şi iunie înseamnă doar începutul. În 2017, meteorologii anunță o vară caniculară, cu dimineți ploioase, după-amieze caniculare și schimbări bruște ale temperaturii. Să ne ferească Zamolxes de furtuni și de alte manifestări agresive ale naturii!

Prin noiembrie 2016, îţi dădeam sfaturi despre cum să supravieţuieşti frigului. A venit acum momentul să discutăm despre cum să ne păzim de arsurile solare şi de toate celelalte “bucurii” ale sezonului cald. Să le luăm în ordinea „gradelor“.

Hidratarea

Până la 75% din masa corpului uman este constituită din apă, deci nu e de mirare că fără aport constant de H2O o să dai eroare fatală destul de rapid. Chiar și în condiții normale de temperatură pierdem apă din organism şi avem nevoie de un litru şi jumătate minimum pe zi ca să rămânem în parametri. Când în ecuație mai intervine şi canicula, nivelul de apă din organism scade dramatic, de unde rezultă necazuri precum durerile de cap, diareea, stările de greață și așa mai departe. De aceea este recomandat să bei cât mai multe lichide, însă fără să exagerezi. Bea doar atunci când îți este sete. În plus, oricât de ciudat ar părea, e mai eficient pentru combaterea setei să bei apă la temperatura camerei – deci nu e nevoie să pui gheaţă în pahar sau să ţii sticla în congelator. Apa rece obligă organismul să se supra-încălzească, pentru a aduce temperatura apei din stomac la acelaşi nivel cu restul organismului.

Este recomandat să eviți băuturile care conțin cafeină, alcool sau zahăr, pentru că deshidratează. Alege, în schimb, să consumi fructe și legume, deoarece conțin o cantitate mare de apă. Pe lista de recomandări pot trece pepenele roșu sau galben, prunele, castraveții și roşiile.

Evită grăsimile și mâncărurile picante

Sezonul cald vine la pachet cu o groază de fructe și legume proaspete pentru toate gusturile. Un om înţelept ar profita de ocazie ca să abandoneze măcar până prin toamnă mâncărurile grase, cu maioneză și mult ulei, precum și pe cele picante. Ai nevoie de salatele și de legumele proaspete pentru vitamine și pentru alţi nutrienţi esenţiali, care acum vin direct de pe ogor la tine-n farfurie. Direct şi ieftin.

Ține Soarele afară!

Cum să scapi cu viaţă din caniculă

În general, eu nu prea stau vara prin casă. Dar, atunci când lâncezesc în hogeacul meu, e ideal să nu mă sufoc între pereţi. Cea mai rapidă metodă este să ţin Soarele la respect, adică dincolo de limita ferestrelor. Închide şi acoperă în special ferestrele dinspre Sud și Vest cu draperii sau jaluzele, până la lăsarea serii. Odată ce temperaturile au scăzut și aerul de afară devine mai prietenos, deschide larg ferestrele și aerisește. Poți, de asemenea, să aplici pe geamuri o folie protectoare, una prin care tu poți vedea din interior, dar care împiedică pătrunderea razelor solare din exterior.

Dacă nu te atrage perspectiva vieţii de vampir, adică doar în umbră şi cu ferestrele ferecate, pune nişte plante în dreptul geamurilor. Legale să fie! Sugerez, de exemplu, nişte arbuști care să absoarbă energia solară. Plantele mai au și rolul de a purifica aerul din interior, din care consumă dioxidul de carbon şi în care emană oxigen. În plus, tot prietenii noştri verzi mai țin praful departe de bibelouri și de mobilier.

Nu face ghețărie în casă

Vara, mulți comit prostia cruntă de a da aerul condiționat la minimum. Greşit! Aparatul de aer condiționat trebuie setat la o temperatură cu cel mult 10 grade Celsius mai jos decât temperatura de afară. Dacă afară ai 30 de grade şi climatizarea ta e pusă pe 16, aparatul va munci mai mult și va consuma multe resurse, iar temperaturile prea mici vor lăsa casa fără umiditate. Asta duce la uscarea membranelor din nas şi gât, ceea te va cadorisi cu simptome similare unei răceli.

Dușuri călduțe, nu reci

Cum să scapi cu viaţă din caniculă

Este recomandat să combați căldura excesivă tot cu nişte căldură, dar moderată. Mai exact, dacă faci o baie cu apă călduță şi te usuci fără prosop vei simți imediat o stare de confort datorată diferenței de temperatură. Şi casa va părea mai răcoroasă, odată ieșit din dușul cald. Dacă te scufunzi în apă la temperatura congelatorului, rişti să petreci vara internat la pneumologie, unde am înţeles că nu-i prea multă distracţie.

Un pat rece pentru un somn plăcut

Somnul pe timpul verii devine o misiune imposibilă, mai ales când transpiri, perna se încălzește și simți nevoia să te întorci de pe-o parte pe alte în căutarea unui petic de răcoare pe patul ce pare un grătar încins cu cearceafuri. Vrei să te simți ca un faraon la tine în pat? Aplică metoda egipteană de combatere a căldurii și dormi învelit în cearceafuri umede. Dacă metoda nu te încântă prea tare, o altă opţiune mai din popor este să-ţi aeriseşti bine lenjeria înainte de culcare. Evită pe timpul verii lenjeria din satin, din mătase ori din materiale sintetice, precum şi pijamalele sau tricourile sintetice.

Oprește sursele suplimentare de căldură

Cum să scapi cu viaţă din caniculă

În vreme ce tu te dai de ceasul morţii ca să mai cobori temperatura cu un grad-două, o conspiraţie nevăzută a unor duşmani nebănuiţi te sabotează din umbră. Vorbesc acum de becurile incandescente și despre electrocasnicele care degajă căldură. Înlocuiește becurile incandescente cu tuburi fluorescente și oprește electrocasnicele de care nu ai neapărată nevoie în acel moment.