Cum cumperi online medicamente fără rețetă

Piața farmaceutică este unul dintre cei mai mari investitori în publicitate pe posturile TV, alături de sectorul bancar-financiar și de industria telecomunicațiilor.

Motivul este simplu de intuit: românii cumpără foarte multe medicamente, de cele mai multe ori fără să consulte un medic specialist, chiar și pe baza unor sfaturi primite de la prieteni sau vecini. Așa apar situații în care o banală răceală este tratată cu antibiotice.

Datele oficiale arată că românii au cumpărat anul trecut 612 milioane de cutii de medicamente cu o valoare de piață de 16 miliarde de lei, pe baza prețurilor de distribuție. Dintre acestea, 206 milioane de cutii au fost eliberate clienților fără rețetă. Cu alte cuvinte, circa o treime din piața farmaceutică este reprezentată de medicamente care pot fi vândute și fără rețetă.

Prin urmare, nu este o surpriză că producătorii și distribuitorii de medicamente au acum un nou motiv de satisfacție: autoritățile au stabilit cadrul legal prin care farmaciile pot vinde pe internet medicamentele fără rețetă, cunoscute în limbajul de specialitate drept medicamente over-the-counter (OTC).

Cum cumperi medicamente online

Procedura în sine este simplă, foarte asemănătoare cu cea a magazinelor online de la care cumperi de regulă telefoane, laptopuri, haine sau încălțăminte. Astfel, alegi produsele care te interesează, le adaugi în coș și confirmi comanda prin furnizarea unor informații personale.

Totuși, din acest punct, lucrurile se complică puțin. Livrarea produselor se va face prin curier, iar termenul estimat în prezent de farmaciști este de aproximativ două zile. Evident, termenul poate varia și în funcție de stocurile pe care le are furnizorul, dar și de un alt factor care nu apare la o livrare obișnuită de produsă.

Legea menționează explicit că livrarea medicamentelor fără rețetă trebuie să se facă doar în mașini echipate cu sisteme care controlează temperatura, din rațiuni de siguranță, pentru a nu altera calitatea medicamentelor. Interesant este însă că farmaciile pot miza pentru livrare pentru o flotă proprie de mașini, fără să fie obligate să apeleze la firme specializate în servicii de curierat.

Teoretic, există anumite limitări și pentru clienți. Astfel, farmaciștii susțin că vor anula comenzile care includ un număr neobișnuit de mare de medicamente, cum ar fi o comandă cu 10 cutii de Nurofen, însă știm cu toții că românii sunt inventivi și pot apela la soluții alternative precum comenzi succesive de pe conturi diferite sau de pe o zi pe alta.

În plus, farmaciștii ar trebui să solicite o serie de informații clienților prin intermediul unui așa-zis chestionar, care poate fi însă completat prin furnizarea unor răspunsuri prin mesaje text sau telefonic.

De unde cumperi medicamente online?

La ora redactării acestui articol, nicio farmacie nu vinde online medicamente fără rețetă, întrucât legea este destul de stufoasă. Poate vei fi surprins să afli că legea a fost adoptată încă din luna iulie a anului 2018, însă a intrat efectiv în vigoare în 26 aprilie după ce normele de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial.

Din acest punct, farmaciile trebuie să se acrediteze la Direcţia de Sănătate Publică pentru a putea vinde efectiv online medicamente fără rețetă, iar acest proces ar putea fi unul de lungă durată. În plus, după obținerea autorizației, farmaciile trebuie să pună la punct și platforma online pe care o vor utiliza.

Ce medicamente se eliberează fără rețetă?

Nu este clar ce potențial are vânzarea online de medicalente fără rețetă, însă este posibil ca acest segment să nu devină unul foarte popular în România. Iar explicația nu are aproape nicio legătură cu reticența românilor să cumpere bunuri online, ci cu tipul de medicamente care pot fi cumpărate fără rețetă.

În această categorie intră în special medicamentele pentru răceală, dureri musculare, indigestii sau diverse inflamații locale. De cele mai multe ori, pentru astfel de probleme medicale, ai nevoie rapid de medicamente, iar un drum până la farmacie este cu siguranță mai eficient decât să aștepți două zile sosirea coletului prin curier. Asta mai ales că găsești farmacii la orice colț de stradă.

Alte noutăți pregătite

Pe lângă posibilitatea de a vinde online medicamente fără rețetă, autoritățile pregătesc încă un pachet de legi pentru sistemul medical, iar una dintre ele vizează direct clienții farmaciilor. Astfel, medicamentele eliberate pe bază de rețetă va trebui să aibă anumite elemente de siguranță, inclusiv un sigiliu, care vor împiedica posibilitatea vânzării pastilelor la bucata. Practica de a cumpăra pastile la bucată este frecvent întâlnită în România din cauza prețurilor foarte mari ale unor medicamente, însă este complet interzisă în toate celelalte state ale Uniunii Europene.