[VIDEO] FILM: Moonlight – În lumina lunii (2017)

În lumina lunii, în regia lui Barry Jenkins, a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun actor într-un rol secundar. Deși gurile rele au spus că la ceremonia de decernare a marelui premiu acesta a fost smuls din brațele celor de la La La Land, pentru a mulțumi comunitatea LGBT, lucrurile nu stau deloc așa. De acest lucru de poți convinge dacă mergi să vezi filmul și mai ales, dacă nu ai nici un fel de idei preconcepute despre homosexualitate și oamenii de culoare. Spun asta pentru că am auzit multe critici la adresa filmului, doar pentru că abordează aceste două teme, multe dintre ele de la oameni care nu s-au obosit nici măcar să vadă trailerul.

Filmul urmărește povestea unui tânăr american de culoare, din copilărie și până la maturitate și căutarea propriului sens în lume. Povestea este una atemporală despre legături interumane, descoperirea de sine și schimbările dramatice care pot avea loc în viața unui om în urma acțiunilor celorlalți. Portretul dinamic al vieții contemporane afro-americane este conturat în trei tablouri, iar la fel ca o pictură, acesta devine din ce în ce mai clar odată cu trecerea de la schiță, desenul propriu zis și până la ultimele tușe.

„Moonlight” este o poveste care n-a mai fost spusă, filmată în stil european, cu cadre în mișcare, cu o singură cameră mutată de pe un personaj pe altul și schimbări bruște de cadru. Fie că încadrezi filmul în zona cinema gay afro-american, urban masculin sau dramă, plasarea filmului în centrul orașului Miami vine să accentueze ideea poveștii importantă la nivel universal, mai exact faptul că dacă noi nu observăm sau refuzăm să vedem, aceste personaje există în viața reală.

Personajul principal, în cele trei ipostaze, este interpretat de Alex Hibbert, Ashton Sanders și Trevante Rhodes. Mama lui Chiron este interpretată de Naomi Harris, iar rolul i-a adus și o primă nominalizare la Oscar pentru Cea mai bună actriță în rol principal. Personajul masculin secundar Mahershala Ali, în rol de protector, a primit Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

Povestea micuțului Chiron este una despre traume, familie, lipsa dragostei și a unui model în viață. Este despre evoluția unui copil lipsit de dragostea și protecția de mamă ce-și găsește un fals model și protector. Despre sentimentele contradictorii pe care un copil le simte și despre alegeri și dorințe ascunse. Degradarea treptată a mamei, dispariția protectorului și modelului, îl fac pe Chiron să trăiască stări contradictorii, iar în cele din urmă să facă alegeri greșite.

Filmul este unul de esență tare cu o încărcătură emoțională greu de descris. Copilul Chiron este timid și lipsit de îndrumarea și dragoste de mamei, este stigmatizat și marginaliat la școală, iar unicul său protector în care găsește și un model dispare subit din viața acestuia. Toate aceste lipsuri coroborate cu incertitudinea propriei sexualități fac din acesta un personaj extrem de vulnerabil ce trăiește o dramă continuă și care cu greu găsește primele semne că viața lui are un rost și un sens. Este genul de film de la care pleci tăcut, cu multe semne de întrebare dar și gânduri. Ca o băutură tare și aromată înainte, „Moonlight” trebuie savurat și revăzut la distanțe mari de timp pentru că oferă o doză mare de sentimente și trăiri.

Recunosc că am fost reticent și fără mari așteptări, însă filmul mi-a plăcut foarte mult și îl recomand cu mare plăcere. Este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut în ultima perioadă. Din 10 martie filmul rulează în toate cinematografele.