Ca în fiecare an, spre sfârșitul lunii Mai, timp de 10 zile Bucureștiul devine capitala culturală a României prin evenimentul Romanian Design Week. Anul acesta, RDW 2019 a avut loc între 17 și 26 mai, iar expoziția centrală s-a desfășurat în Piața Universității în Clădirea BCR. Așa cum ne-a obișnuit, pe lângă expoziția centrală, Bucureștiul a fost gazda mai multor evenimente conexe. În plus, anul acesta creatorii orașului au fost aduși în atenția publicului prin trei circuite speciale care au integrat peste 30 de entități din comunitățile și hub-urile creative – Creative Tribes, ÎnCotroceni și Industria Bumbacului.

Designeri, graficieni, arhitecți, designeri de interior, de produs și în general, artiști din toate domeniile creative. Expoziția centrală a inclus mai multe alte expoziții capsulă semnate de creativi și organizații locale, dar și din Republica Moldova sau Franța, un concept store dedicat artiștilor români. Pe lângă asta, anul acesta s-a desfășurat și cea de-a doua ediție RDW Awards, premiile ce-și propun să încurajeze excelența în toate industriile de creație și mai mult decât atât, să promoveze tinere talente românești. 

Fiecare dintre cele trei circuite speciale au avut câte o activare în cadrul Romanian Design Week. Ziua de 21 Mai a fost dedicată Industriei Bumbacului, pe 22 Mai Creative Tribe iar pe 25 și 26 a fost rândul ÎnCotroceni.

Creative Tribe

Publicul RDW 2019 a fost invitat să participe la o serie de evenimente individuale, dar și la o expoziție comună dezvoltată la parterul ISAF din Calea Giulești 14. Expoziția a fost de fapt un exercițiu multidisciplinar despre specificul comunității lor, adică despre business-uri creative. Au fost prezente domenii precum fashion design, foto-video, sculptură, producție de film, muzică, design de obiect, chiar și smart food and cooking. De asemenea, Creative Trib a permis explorarea tuturor celor șase etaje ale clădirii, iar traseul a inclus workshop-uri și lansarea oficială a unei școli creative cu un concept nou și inedit pentru România.

Industria Bumbacului

Evenimentele din cadul acestui circuit s-au desfășurat la Bucharest Creative Cluster de pe Splaiul Unirii 160 unde există cel mai mare makerspace din România, Nod Makerspace. Este un spațiu de co-working, ateliere de lemn & metal, studio-uri private, dar și spații pentru întâlniri și evenimente. Tot aici găsim și MATER, prima și singura bibliotecă de materiale din Europa de Sud Est. Pe lângă toate acestea, aici activează și o mulțime de businessuri creative precum La Firul Ierbii, Protohub și Deschis Gastrobar.

ÎnCotroceni

Ultimul weekend al evenimentului a fost dedicat unei noi ediții a Bazar de Cotroceni. Evenimentul aduce alături, timp de două zile, micile afaceri locale, curțile & grădinile locuitorilor, asemenea Portobello din Londra. Tema de anul acesta a fost reciclarea, iar pe lângă yard sale-ul organizat, mai multe businessuri și-au dezvoltat propriile activități.

Ca în fiecare an, Expoziția centrală Romanian Design Week, este cel mai mare eveniment multidisciplinar din România. Anul acesta a revenit cu cinci gategorii după cum urmează: Design de produs, Design Grafic, Fashion, Arhitectură și Multidisciplinar. În cadrul expoziției, vizitatorii au putut admira peste 200 dintre cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de graficieni, designeri și arhitecți români. 

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.