Festivalul George Enescu se numără printre cele mai prestigioase evenimente de muzică clasică din țară și unul dintre cele mai importante din Europa. Are loc o dată la doi ani și participă soliști renumiți internațional, laolaltă cu cele mai faimoase orchestre dar și dirijori celebri. Ediția de anul acesta este cea mai extinsă de până acum.

Festivalul Enescu mai este celebru prin faptul că aproape toate biletele se epuizează online în doar o oră.

ORCHESTRE

Image result for RUNDFUNK-SINFONIEORCHESTER BERLIN

La festival, care a început în 31 august, sunt așteptați peste 2500 de muzicieni din toată lumea, alături de peste 1000 de artiști români. În total vor avea loc 84 de concerte și recitaluri. Printre multe altele, vor urca pe scenele din București orchestrele Berliner Philharmonic, Royal Concertgebouw, London Symphony, Staatskapelle Dresden, Rundfunk-Sinfonie Berlin, St. Petersburg Philharmonic, Maggio Musicale Fiorentino, Oslo Philharmonic și Orchestra Academică de Stat a Rusiei.

DIRIJORI

Lawrence Foster, Kirill Petrenko, Mariss Janssons, Gianandrea Noseda, Cristian Mandeal, Fabio Luissi și Horia Andreescu sunt doar câțiva dintre cei 40 de dirijori renumiți care își vor agita brațele și bagheta în fața mulțimii. Melomanii, sau altfel spus, cei pasionați de muzică, îndeosebi de cea clasică, se vor putea delecta și alege instrumentul preferat pe care să îl asculte. Din 19 concerte și recitaluri de pian, 20 de vioară și violoncel, 14 opere ori formule speciale de reprezentare precum Mozart Week in Residence. 

UNDE ARE LOC?

Image result for festivalul enescu ateneul

Anul acesta festivalul George Enescu are loc în București la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și Sala Mică a Palatului. Recitalurile vor fi grupate în șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”.

De asemenea vor exista peste 300 de evenimente alăturate, concerte și transmisiuni directe în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare, tururi ghidate, un Festival Enescu pentru cei mici, un concurs național de artă, ateliere și activări muzicale.

Ca de fiecare dată, festivalul este menit să îți delecteze papilele gustative mai alese, iar eu îți recomand să mergi, chiar dacă muzica clasică nu se află în topul playlist-urilor tale de pe Spotify. Crede-mă pe cuvât că nici un sistem audio nu poate reda un concert orchestral în care cântă zeci de viori, melodii consacrate într-o armonie perfectă. Muzica clasică live este una dintre puținele experiențe din viață pe care nu trebuie să o ratezi când ai ocazia. Mai ales că este un prilej perfect ca să îl aduci pe cel mic să își mai șlefuiască pretențiile muzicale, dacă știi că ascultă numai și numai mumble-rap. Ori ia-o ca pe o altă ieșire și doar du-te să vezi despre ce este vorba, fiindcă sunt destule activități pentru toată lumea. Mai multe informații poți găsi direct de la sursă, pe https://www.festivalenescu.ro/en/.

Enjoy!

 

 

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.