Cu toții am văzut măcar un film de-alungul vieții noastre. Dar câți dintre noi am luat vreodată activ parte la desfășurarea unui fir narativ? O astfel de experiență interactivă este Black Mirror: Bandersnatch de pe Netflix. În care participi la unele alegeri din film și dictezi cum decurge acțiunea. Atât cât de lasă regizorii, bineînțeles. Căci iluzia alegerii este mai puternică decât falsa ei liberate.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Bandersnatch provine de la o creatură mitologică care își face apariția în film preț de câteva secunde. Povestea are loc în anii 80 și lumina reflectoarelor cade pe Stefan Butler, protagonistul nostru. Stefan este un tânăr dezvoltator de jocuri video, al cărui trecut îl face să fie deseori instabil psihic. De aceea și merge regulat la un psihiatru. Este bântuit de amintirile copilăriei, când mama sa a fost victima unui accident de tren.  

Jocul video la care lucrează este o analogie în sine a filmului și e despre alegerile pe care le poți lua și consecințele pe care le aduc acțiunile tale. Aceasta este și direcția din Bandersnatch. Nimic nou sub soare, căci jocurile video fac asta de la crearea lor. Chiar din primele minute poți alege ce cereale să mănânce dimineața la mic dejun. Nu pare de o importanță semnificativă, dar lucrurile se complică vertiginos, ulterior. În funcție de dispozitivul de pe care te uiți, poți face asta utilizând telecomanda, controllerul sau touchscreen-ul.

Momentele narative critice m-au pus deseori în dificultatea de a alege. Recunosc că am ezitat de foarte multe ori, fiindcă nu voiam nici una dintre alegeri. Amândouă ar fi avut consecințe negative pentru protagonist, și aș fi ales cu totul altceva.

Ramificările repercusiunilor acestor alegeri sunt numeroase și luându-ne după explicația filmului, consecințele au loc în dimensiuni paralele. Anume, dacă alegi un anumit lucru dintre două variante, la bifurcația respectivă mergi pe „poteca” universului pe care l-ai ales. La un moment dat, puteam să aleg dacă să arunc protagonistul de pe un balcon sau să îi cer altui om să facă asta.

Astfel de decizii mă pun în dificultate, fiindcă nu se pliază întotdeauna pe psihicul meu. Asta nu înseamnă că nu le găsesc interesante. Doar ideea în sine că unul dintre aceștia doi trebuie să sară de pe un balcon e foarte intrigantă pentru mine. Mai ales că am putut deduce extrem de multe chestii interesante din asta.

M-am ferit să explic ce se întâmplă în episod, deoarece aș strica toată experiența a cărei traiectorie voi va trebui să o dictați. Ce pot spune pe scurt e că Black Mirror: Bandersnatch este o experiență pe care trebuie neapărat să o încercați. Recomandarea mea ar fi să nu vă uitați singuri, fiindcă totul e și mai distractiv când te cerți cu alții despre ce ar fi trebuit să facă personajul. Astfel am stat peste 30 de minute la finalurile diferite pe care le ale filmul. Chestia e, că nici nu voiam să se termine.

You Might Also Like

4 Comments

 1. 1

  Salut Gabriel ,chiar merita văzut acest film .
  Apropo mersi de giveaway pentru Assassins C. Odyssey .
  Am o mică întrebare .
  Cum se numesc genurile astea de filme in care ai de ales viitorul personajului ?
  Mulțumesc

  • 2

   Salut. Codrin, te rog. Gabriel a rămas de când am venit aici. Încercam eu o chestie. Nu a mers :)). AC! Nice, felicitări!. Filme interactive. Nu e un concept nou. Este și Minecraft pe Netflix care face același lucru, dar l-am închis după 5 minute. Joacă orice a scos Telltale Games. E practic același lucru, doar cu 90% mai interactiv. Spor!

 2. 3

  Foarte interesantă experiența!
  Am vizionat și Bird Box 👍
  Mulțumesc pentru recomandări!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.