Competiția TIFF pentru regizori debutanți.

În perioada 31 iulie – 9 august 2020 va avea loc Competiția oficială TIFF 2020, în care regizori debutanți sau aflați la al doilea lungmetraj de ficțiune, vor concura pentru Trofeul Transilvania. Anul acesta, 12 povești provocatoare și cu abordări originale vor încerca să impresioneze juriul pentru a-și adjudeca marele premiu. 

Tocmai din Columbia ajunge la competiția de la Cluj Tantas almas – Valea sufletelor. Filmul de debut al lui Nicolás Rincón Gille spune povestea tulburătoare a unui tată care încearcă să recupereze trupurile neînsuflețite ale fiilor săi, răpiți și uciși în timpul Războiului Civil. Tot despre disperare și tot cu un tată în rolul principal este și Supernova, al regizorului polonez Bartosz Kruhlik. Drama este filmată exclusiv pe un drum de țară, iar coregrafia spectaculoasă fac din acest film o adevărată capodoperă. Nimic nu prevestea tragedia ce avea să lovească din senin o comunitate aparent liniștită și lipsită de griji.

Autorul celui de-al treilea sezon Peaky Blinders, Tim Mielants, debutează pe marele ecran cu Patrick, o tragicomedie neagră plasată în decorul unei tabere de nudiști. Viața unui bărbat smintit și tăcut trece este în derivă după moartea subită a tatălui său . Tot despre vieți zdruncinate este și filmul Rialto al regizorului irlandez Peter Mackie Burns, ce spune povestea unei familii destrămate atunci când în viața soțului apare un hustler de 19 ani în brațele căruia își găsește alinarea. 

Protagonista din Wildfire – În sălbăticie, Ida, se întreabă ce sacrificii este în stare să facă pentru familia ei. Este primul film al danezei Jeanette Nordahl. În acest caz, moartea mamei sale într-un accident de circulație este cea care declanșează o serie de întâmpări ce o fac să descopere că rudele alături de care trăiește sunt implicate în activități ilegale.

Australiana Shannon Murphy debutează cu Babyteeth, un film captivant și surprinzător despre doi părinți care descoperă că fiica lor de 16 ani, bolnavă de cancer, s-a îndrăgostit de un dealer de droguri. Prezentat deja la competiția de la Veneția, filmul i-a adus lui Toby Wallace Premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor tânăr. O poveste cu ițe încurcate este și Jumbo. Franțuzoaica Zoé Wittock își face debutul cu un film despre pasiunea pe care o dezvoltă o tânără pentru un carusel din parcul de distracții la care lucrează. Filmul a bucurat avut premiera mondială la Sundance și a fost inclus în programul Generations de la Berlinală. 

Drama psihologică Fidelity – Fidelitate vorbește despre explorarea intimității și căutarea identității. Pelicula semnată de regizoarea Nigina Sayfullaeva a stârnit controverse în Rusia, oferind o perspectivă curajoasă asupra rolului important pe care îl joacă sexul și relațiile de putere într-o căsnicie. 

A Hairy Tale – Povești din frizerie este o comedie bizară, dar savuroasă, despre omagiul adus dramaturgilor suprarealiști și este semnat de Amir Homayoun Ghanizadeh – unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din Iran. The Cloud in Her Room – norul din camera ei este filmul de debut al regizoarei Zheng Lu Xinyuan și este o meditație semi-experimentală în imagini alb-negru asupra iubirii, a familiei și apartenenței. Filmul a fost distins cu marele premiu al Festivalului de la Rotterdam.  

Protagonistul din Defunct este resemnat după eșecul în afaceri așa că revine în casă bunicului său, în încercarea de a duce mai departe memoria bătrânului veteran de război. Însă, timpul petrecut alături de vechii săi camarazi scoate la iveală lucruri neașteptate despre secretele din familie. Ultimul film, dar nu cel din urmă înscris la competiția TIFF 2020, este despre minciuni și efectele acestora. Sister – Sora, povestea a două fete care supraviețuiesc în condiții grele alături de mama lor, într-un orășel din Bulgaria.  

Acestea fiind spuse, sper că ți-am trezit interesul cu aceste filme. Așa cum spuneam, TIFF 2020 începe vineri, 31 iulie și se încheie pe 9 august 2020. Între timp nu uita de TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), platforma de streaming a festivalului, unde poți urmări filme, spectacole de teatru și multe alte surprize.